Fidel Castro draagt macht tijdelijk over

De Cubaanse president Fidel Castro heeft gisteren tijdelijk de macht overgedragen aan zijn broer Raúl. Volgens een verklaring van de 79-jarige leider, gisteren geheel onverwachts voorgelezen op de Cubaanse staatstelevisie, zal hij enkele weken zijn uitgeschakeld wegens een gecompliceerde chirurgische ingreep. „Extreme stress heeft inwendige bloedingen veroorzaakt in de maagstreek.”

De bijna vijf jaar jongere Raúl is volgens de Cubaanse Grondwet de eerste officiële opvolger van Fidel. Hij is behalve minister van Defensie ook de tweede secretaris van het Centraal Comité van de communistische partij en de eerste vice-president van de staatsraad. Hij geldt als minder charismatisch dan zijn broer.

Castro’s operatie en revalidatie halen een streep door de geplande feestelijkheden rond zijn 80ste verjaardag op 13 augustus. Deze zullen nu uitgesteld worden tot 2 december. Op die dag is het precies vijftig jaar geleden dat Fidel Castro en zijn medestrijders hun ballingsoord Mexico verlieten en na een hachelijke boottocht landden op de zuidoostkust van Cuba.

In Miami, de Amerikaanse stad met de grootste Cubaanse gemeenschap buiten het eiland, werd gisteren verheugd gereageerd op het nieuws. In de wijk Little Havana gingen duizenden feestend de straat op.

In Cuba zelf bleef het volgens buitenlandse correspondenten in de hoofdstad rustig op straat. De internetsite van het partijorgaan Granma publiceerde vanochtend de volledige tekst van Castro’s verklaring, zonder extra mededelingen (www.granma.cu). Onafhankelijke, dissidente journalisten op het eiland waren er bij het ter perse gaan van deze krant nog niet in geslaagd berichten naar buitenlandse websites te sturen.

Castro liep de afgelopen twee weken een zeer druk programma af. Hij woonde de Mercosur-top bij in het Argentijnse Córdoba, hield daar op een universiteit een twee uur durende speech en bezocht een museum gewijd aan Ernesto ‘Che’ Guevara. Eenmaal terug in Cuba sprak Castro op 26 juli tijdens de feestelijkheden rond de 53ste verjaardag van de aanval op de Moncada-kazerne, zijn eerste revolutionaire daad.

Castro’s gezondheid is altijd een dankbaar onderwerp van speculaties. Wanneer hij enkele weken niet in het openbaar verschijnt, nemen de geruchten over zijn verslechterende toestand snel toe. In het verleden zijn kortstondige flauwtes of een val steeds breed uitgemeten in de internationale pers.

fidel en raúl:pagina 4