Fat Joe: een soort Hazes

Fat Joe was jarenlang een gangstarapper van formaat.

Inmiddels heeft hij zijn gangsta-imago afgezworen en zingt hij zelfs op de cd van jetsetblondje Paris Hilton.

Fat Joe: grieten, geld en geweld

Die Fat Joe toch. De gangstarapper zingt heel stoer over grieten, geld en geweld en ruziet met collega-rapper 50 Cent over diens vermeende gebrek aan street credibility, maar diep van binnen is het gewoon een lief, bang jongetje. Tot vorig jaar durfde hij namelijk niet te vliegen. Inmiddels heeft hij zijn angst overwonnen: hij geeft vanavond een optreden in Paradiso.

Fat Joe is de André Hazes van de rap. Echt geweldige teksten schrijft hij niet, maar wat hij zingt geloof je onmiddellijk. Joe is geloofwaardig. Hij had dan ook een inspirerende jeugd. De Latino rapper werd geboren als Joseph Cartagena in de Bronx, waar de kogels hem – volgens de officiële Fat Joe-website – om de oren vlogen. In zijn jonge jaren was hij beter bekend als de graffitispuitende en drugsdealende Joey Crack. Begin jaren negentig wist Joe, die leerde rappen van zijn oudere broer, een platencontract te regelen bij het label Relativity. Zo kon hij zijn nederige komaf achter zich laten.

De single ‘Flow Joe’ van zijn ongepolijste debuutalbum Represent uit 1993 werd een hit. In de jaren die volgden bracht Fat Joe een tweede album uit, Jealous One’s Envy, scoorde nog enkele hits en wisselde hij van platenmaatschappij, waarna er nog vier albums uitkwamen. Sinds hij bij Atlantic Records zit, heeft Joe aan populariteit ingeboet onder rapliefhebbers. Hij zou veel te gelikt geworden zijn.

In 2002 had Joe een internationale hit met R&B-zangeres Ashanti, ‘What’s Luv’. Zijn gangsta-imago heeft hij inmiddels afgezworen, afgezien van de sneren over en weer met 50 Cent is Joe een brave borst geworden. Hij zal zelfs te horen zijn op het debuutalbum van jetsetblondje en hotelerfgename Paris Hilton dat op 4 augustus uitkomt. Fat Joe’s laatste album was All or Nothing uit 2005. Naar verluidt is hij druk bezig met een nieuw album, maar wanneer dat uitkomt is onbekend. Vooralsnog zullen Fat Joe-fans het moeten doen met het optreden van vanavond. Joe’s reputatie is gebouwd op live optredens, dus dat zit wel goed.

Ook naar Fat Joe? Kijk op www.paradiso.nl

    • Saskia Jonker