Eerst verkopen, dan kopen?

Wie overweegt te verhuizen staat voor een dilemma. Eerst het oude huis verkopen of eerst zoeken naar een nieuw huis? In de huidige huizenmarkt kan het immers een aantal maanden duren voor het huis wordt verkocht. En als het nieuwe huis dan al is gekocht, wordt de koper geconfronteerd met dubbele lasten. Niet alleen moet dan over twee woningen het hypotheekbedrag worden afgerekend, dit geldt ook voor de vaste lasten.

Eerst kopen

Welke keuze wordt gemaakt hangt af van de omstandigheden. Een grote rol speelt de courantheid van het oude huis. Als er veel vraag is naar een type woning en een beperkt aanbod dan is het relatief snel te verkopen. Makelaars kennen de markt, maar hebben ook commerciële belangen. Ga daarom niet zomaar in zee met de eerste de beste makelaar die zegt het huis snel te kunnen verkopen, maar nodig er twee of drie uit om een inschatting te maken van de verkoopwaarde van de woning.

Overbrugging

Vaak is het vinden van hét droomhuis de reden om eerst te kopen. Lukt het niet de oude woning te verkopen, dan moeten er zoals gezegd tijdelijk dubbele lasten worden betaald. Die kunnen eventueel worden opgevangen door een overbruggingskrediet. Dat is een noodkrediet van maximaal een of twee jaar waarmee de overwaarde kan worden voorgeschoten voor de aankoop van het nieuwe huis en waarmee de woonlasten van het oude huis betaald kunnen worden.

Na verkoop wordt het krediet direct afgelost. Zo’n overbrugging is natuurlijk niet ideaal. Weliswaar is de rente fiscaal aftrekbaar, maar de koper betaalt – afhankelijk van het inkomen toch minimaal 48 procent – van de rente. Bovendien ontstaat er in afwachting van verkoop niet zelden flinke stress.

Eerst verkopen

Het eerst verkopen is financieel gezien de veiligste methode. Geen dubbele lasten en na verkoop is er op basis van de gerealiseerde overwaarde bekend wat er aan het nieuwe huis besteed kan worden. Onderschat ook de ontbrekende tijdsdruk niet, de verkoper heeft tijd om een goede prijs af te wachten.

Er is wel een kans dat het oude huis eerder verkocht is dan er een nieuw huis kan worden betrokken. Overweeg het opnemen van een ruime periode van oplevering in de verkoopvoorwaarden. Moet er toch een huisloze periode worden overbrugd, dan kan enige creativiteit geld besparen. Oppassen op het huis van bekenden op sabbatical is een alternatief. Ook het huren van een vakantiehuisje kan buiten de vakantieperiode aantrekkelijk zijn. Goedkoop is het antikraakwonen in bijvoorbeeld een kantoorvilla, maar minder geschikt voor een gezin met kinderen.

Scenario

Wie toch eerst wil kopen, bereidt zich terdege voor. De verkooptijd is een onvoorspelbare factor. Accurate cijfers zijn niet beschikbaar, maar de Vereniging Eigen Huis schat in dat een woning gemiddeld tachtig dagen te koop staat. Duidelijk moet zijn wat de oude woning per maand kost en hoe lang de financiën toereikend zijn om dubbele woonlasten te betalen. Neem hierin ook de uitgaven op waarvan de rekening eens per jaar komt, zoals verzekeringen. Zo ontstaat een financieel scenario dat ook laat zien wanneer Plan B in werking moet treden. Volg een agressief verkoopplan om de woning snel te verkopen. Bijvoorbeeld door de vraagprijs flink te laten zakken.

Cleo Scheerboom

De Vereniging Eigen huis meet elk kwartaal de stemming op de huizenmarkt. De Markt indicator is te vinden op www.veh.nl

    • Cleo Scheerboom