Een hoofd buiten proportie

De Australische kunstenaar Ron Mueck (1958) maakt beelden van mensen, maar nooit op ware grootte. Toen Mueck eind 2003 exposeerde in museum De Hallen in Haarlem, kon men daar onder meer een piepklein mannetje in een bootje bezichtigen (Man in a Boat, 2002) en een meer dan levensgrote zwangere vrouw (Pregnant Woman, 2002).

Het buitenproportionele hoofd (Mask II, 2001) op bovenstaande foto is een zelfportret. Het lijf met de groengeruite broek is van een melige bewaker van de Royal Scottish Academy in het Schotse Edinburgh.

Mueck maakt zijn hyperrealistische beelden van fiberglas en siliconen. Voor het beeld Dead dad van zijn dode vader gebruikte de kunstenaar zijn eigen lichaamshaar.

Muecks ouders waren speelgoedmakers en Mueck werkte jaren voor het bedrijf van Jim Henson, de bedenker van de Muppets, zoals Kermit de Kikker en Miss Piggy.

De foto met de bewaker werd gisteren gemaakt. De tentoonstelling, Muecks eerste solo-expositie in Schotland, opent zaterdag en is tot 1 oktober te bezichtigen.

Meer informatie over de tentoonstelling en het werk van Mueck op www.nationalgalleries.org/mueck/