Droombestemmingen

4 In een Mongoolse ger. We liggen op houten bedden in een ger -een ronde vilten tent met houten deur - in het noorden van Mongolië. Het is koud. Gelukkig is er een kachel. Helaas wordt die ’s nachts met hout bijgevuld door iemand die zich de Fireman noemt. Hij doet dat met veel lawaai. Mocht je daar doorheen slapen: de rest van de nacht is het zo warm dat je geen oog dichtdoet. A Mongolian boy stands against a ger, a traditional Mongolian house, during preparations for the upcoming Naadam festival in Khui Doloo Khudag, about 40 km (25 miles) north of Ulan Bator, July 7, 2006. Mongolians have started to arrive at the race area from all over the country as they prepare their horses to celebrate the annual festival of Naadam, a pageant of horseback-riding, wrestling and archery, on July 11. REUTERS/Nir Elias (MONGOLIA) REUTERS

Vier plekken waar je vanochtend ook wakker had kunnen worden...

1Met uitzicht op de Mount Everest (8848 meter). Extra sokken, een winterjas, een muts, een sjaal en handschoenen baten niet. ’s Ochtends stap je toch weer verkleumd je slaapzak uit in het guesthouse bij het Rongbuk-klooster in Tibet (op 5000 meter). Onze kamer heeft dunne raampjes vol scheuren – soms met tape aan elkaar geplakt. Hier en daar ligt het glas eruit. De ijskoude wind giert de hele nacht door de kamer. Buiten én binnen vriest het heel veel graden. Maar alle ontberingen worden ’s ochtends goed gemaakt door het uitzicht: op de hoogste berg ter wereld.

2In de trein. Door het raam zien we urenlang eindeloze naaldwouden. Het doet ons beseffen wat een enorme afstand de Transsiberië Express in een week aflegt: duizenden kilometers tussen Moskou en Wladiwostok. Slapen in de trein betekent dagenlang niet douchen of wassen en het afwisselend ijskoud (als de ventilator het doet) of bloedheet (als-ie het niet doet) hebben. Maar ook: heerlijk slapen op het bonkende treinritme, urenlang lezen, en lekker naar buiten kijken. Jammer alleen van die naaldbomen.

3Op het dak van een 4WD in Niger. Met een 4WD-terreinwagen op trektocht door de Ténéré-woestijn in Niger betekent de hele dag metershoge zandduinen om je heen. Alleen maar zand, zand, zand. Slapen kan op het dak van de fourwheeldrive met uitzicht op de sterren. Na een heerlijke rustige nacht – geen mensen, geen dieren – ontdekken we ’s ochtends sporen van insecten in het zand. Helemaal alleen waren we dus niet.

4In een Mongoolse ger. We liggen op houten bedden in een ger -een ronde vilten tent met houten deur - in het noorden van Mongolië. Het is koud. Gelukkig is er een kachel. Helaas wordt die ’s nachts met hout bijgevuld door iemand die zich de Fireman noemt. Hij doet dat met veel lawaai. Mocht je daar doorheen slapen: de rest van de nacht is het zo warm dat je geen oog dichtdoet.

    • Oscar Vermeer