Chinese vallei deze zomer overspoeld door toeristen

Chinese vallei deze zomer overspoeld door toeristen Jiaozuo, 1 aug. Jiaozuo, 1 aug. Toeristen schrijden voort in een lange mars door de Wenpan-kloof in het Yuntai-gebergte – een gebied vol wilde watervallen en diepe kloven. Het is een van de natuurlijke attracties nabij de stad Jiaozuo in de provincie Henan in Centraal-China. „De reis en toeristenindustrie ontwikkelt zich met de snelheid van het licht”, stelde de World Travel & Tourism Council (WTTC) bij de publicatie van een landenrapport eerder dit jaar. De provincie Henan zelf meldt een inkomen van 7,9 miljard euro uit toerisme over 2004 en een stijging met 25 procent in het afgelopen jaar. Henan heeft een aantal hoofdsteden van vroegere dynastieën binnen de grenzen en beroept zich op het grootste aantal archeologische schatten in het land. In geheel China zette de toerisme-industrie met 17 miljoen werknemers vorig jaar 63 miljard dollar (49,3 miljard euro) om, aldus de WTTC. De komende tien jaar verwacht de organisatie een jaarlijkse groei van 8,7 procent. Internationaal begint China mee te tellen. Het staat nu vierde op de lijst van internationale toeristenbestemmingen. Uit het buitenland ontving het land vorig jaar 120 miljoen bezoekers, terwijl 31 miljoen Chinezen een reis naar het buitenland boekten. Het aantal Chinezen dat de wereld rondreist is zodoende reeds het dubbele van het aantal Japanners, die vanouds het gezicht van Azië in de rest van wereld bepaalden. Japan lijkt z’n limiet te hebben bereikt. Het aantal Japanners dat jaarlijks naar het buitenland reist, ligt al jaren stabiel rond de 16 miljoen en vertoont onmiddellijk een dip als er maar iets gebeurt zoals de aanslagen in de VS in 2001, de uitbraak van sars of de oorlog in Irak. Bij het aantal Chinezen zijn bovendien niet de Taiwanezen meegerekend. Qua reislust presteren de Zuid-Koreanen ook uitstekend met jaarlijks 9 miljoen reizigers naar het buitenland (1 op elke vijf Koreanen, tegen slechts 1 op elke 8 Japanners). (Foto AFP) Tourists flock to view the gorges at Jiaozuo in central China's Henan province, 31 July 2006. China's tourism sector earned 96 billion USD in 2005 and will likely grow by eight percent this year as the country climbs up the ladder of top travel destinations, as the country received 120 million overseas visitors in 2005 and saw 31 million outbound travellers. CHINA OUT GETTY OUT AFP PHOTO AFP