Cel voor smokkel van jongeren

De rechtbank in Breda heeft gisteren gevangenisstraffen opgelegd aan vijf verdachten van smokkel van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) uit India. Een man werd veroordeeld tot negen maanden celstraf. Twee mannen kregen negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Een echtpaar werd veroordeeld tot 240 uur dienstverlening en vier maanden cel voorwaardelijk.

De officier van justitie had op 17 juli celstraffen geëist van negen tot twaalf maanden tegen de vijf, die allen van Indiase afkomst zijn. Vier van hen wonen in Nederland, één in India. Volgens de rechtbank hielpen de vijf Indiërs hun minderjarige landgenoten Europa binnen te komen, waarbij ze hen misbruik lieten maken van de regeling voor ama’s.

Zo meldden de jongeren, ten onrechte zo bleek later, dat ze geen ouders meer hadden. De ouders of familieleden betaalden hoge bedragen aan de mensensmokkelaars. Tegenover medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben de ama’s verklaard dat zij hun paspoort, vliegticket en instapkaart moesten verscheuren of deze moesten meegeven aan hun reisbegeleider.

De zaak kwam aan het licht toen een onderzoek uitwees dat sinds november 2004 98 Indiase ama’s verdwenen uit Nederlandse asielzoekerscentra, nadat ze daar korte tijd verbleven. In april dit jaar arresteerde de politie zeven mensen. De Indiase kinderen zijn naar Europa gekomen om geld te verdienen voor hun familie.

De officier van justitie zei op 17 juli dat aanvankelijk de vrees bestond dat zij in de prostitutie terecht zouden komen. „De commotie was daardoor groot, ook in de Tweede Kamer”, herinnerde ze zich. „Maar inmiddels zijn er gelukkig geen aanwijzingen dat ze als prostituees werken”, vertelde ze. De officier van justitie wees er ook op dat de kinderen zelf hebben ingestemd met hun reis naar Europa.