Boeren, Hommen en buitenlui

Twee nieuwe gezichten in de zuivelbranche. Zinedine Zidane is in de race voor een commissariaat bij Danone. En in Zaltbommel kondigde Campina de komst van Jan Hommen aan.

De transfer naar Zaltbommel is zonder meer de meest opmerkelijke.

Campina vervangt Hommens commissariaat bij Ahold. Twee weken geleden werd bekend dat de voormalige Philips-bestuurder zijn commissariaat bij Ahold niet verlengt „wegens het beperkt aantal commissariaten” dat de code Tabaksblat, de code voor goed ondernemingsbestuur, toestaat. Strikt genomen daalt het aantal commissariaten van Hommen, want de code telt de functies bij niet-beursgenoteerde bedrijven niet mee. Hommen houdt zich dus formeel aan de regels, zij het dat de meesterboekhouder precies doet waar Tabaksblat zelf het meest voor vreesde: een ‘Amerikaanse’ afvinkmentaliteit waarbij de letter het wint van de geest.

Dat Hommen kennelijk wegwilde bij Ahold is wel een beetje voorstelbaar. Jan Hommen was het eerste goednieuwsbericht dat Ahold kon brengen na het boekhoudschandaal bij het supermarktbedrijf. Hij had zijn commissariaat toegezegd vlak voor de misère bij Ahold naar buiten kwam. Niet alleen beleggers voelden zich genomen, Hommen waarschijnlijk ook. En het onbesmette blazoen van de gevierde financieel expert kwam ook in gevaar. Toen er bij Ahold in 2004 opnieuw intern een „twijfelachtige” boekhoudpraktijk aan het licht kwam, stemde Hommen ermee in dat dit zo geruisloos mogelijk in twee stappen werd weggewerkt.

Als Hommen dan zijn Tabaksblat-shuffle toepast, waarom dan of all places bij Campina? De man die bij Philips beursanalisten voor zich won met een strak financieel beleid, betreedt een wereld die op het eerste gezicht niet de zijne is. Bij Campina zal hij aanschuiven bij twaalf andere collega’s van wie er tien melkveehouder zijn. Daarnaast staat deze raad van commissarissen, die tevens het bestuur van Campina vormt, ook weer onder toezicht van een ‘coöperatieraad’ die bestaat uit 27 melkveehouders.

Of het moet liggen aan de plannen van Campina zelf om internationaal te groeien. Een fusie met het Deense Arla mislukte. Wat volgt?

Jan Hommen werkte een groot deel van zijn carrière in de Verenigde Staten. En ongeveer tegelijk met Hommens aantreden zal een nieuwe financieel directeur bij Campina van start gaan die jarenlang bij Sara Lee in de VS werkte. Het nieuwe profiel van Campina’s leiding heeft veel ervaring in Amerika. Nu Campina zelf nog.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester