Bijna 4 ton voor NOS-presentator

Zes presentatoren van de publieke omroep NOS verdienen meer dan een minister. Dat blijkt uit het jaarverslag 2005 van de NOS. De best betaalde presentator had vorig jaar een belastbaar inkomen van 369.000 euro. Dat is twee keer het inkomen, inclusief pensioen, van een minister.

In het jaarverslag worden geen namen genoemd. Het gaat alleen om presentatoren en managers in dienst van de NOS en de Publieke Omroep, niet om medewerkers van andere publieke omroepen.

Het is voor het eerst dat in een jaarverslag van de NOS inzicht wordt gegeven in alle salarissen boven 158.000 euro, het gemiddeld belastbaar ministersinkomen. Sinds dit jaar zijn alle organisaties en instellingen die uit publieke middelen worden betaald verplicht inzicht te verschaffen in de hoogte van de topinkomens.

Bij de NOS en de organisatie van de Publieke Omroep werken twaalf mensen met een inkomen van 158.000 euro of meer. Onder hen zijn de drie leden van de raad van bestuur, een consultant en een hoofdredacteur. De meest verdienende bestuurder is Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, die het geld en de zendtijd verdeelt over de publieke omroepen.