Berberaap in het Rif moet concurreren met de kif

Het Rifgebergte wacht op Europese natuurtoeristen.

Maar de natuur wordt bedreigd door cannabisteelt. Hulp komt uit Nederland.

Een cannabisveld in het het noorden van Marokko. Volgens de Verenigde Naties produceert Afrika 60 tot 70 procent van de cannabis die in Europa wordt geconsumeerd. Foto AFP A field of cannabis soaks up the sun at Elkolla, 100 kilometers from Larache in the northern Rif mountains 07 July 2005. The Moroccan authorities have reportedly carried out the destruction of 3,000 hectares of cannabis in the last month. Cannabis cultivation in Africa is increasing, especially in Morocco, where the drug is replacing other agricultural products, according to a UN report released Wednesday. Africa supplies 60-70 per cent of the cannabis products consumed in Europe. AFP

In de rivierbeddingen zetten eindeloze struiken bloeiende oleanders de omgeving in een roze gloed. Het ruikt er naar tijm en rozemarijn. Bergstroompjes doorklieven de bergen, steile kliffen en massieve, roodgekleurde bergwanden vormen een overweldigend panorama. De Berberaap, otter, schildpad en de laatste koningsarenden en jakhalzen vinden hier hun habitat.

Het westelijke Rifgebergte in Marokko ligt klaar om ontdekt te worden als natuurgebied. Kleurige streepjes op de rotsen geven hier de verschillende wandelroutes aan, op de trajecten zijn berghutten ingericht voor de wandelaars. Je kunt er zwemmen in de bergbeekjes, er zijn grotten die nog niet in kaart zijn gebracht.

In de dorpen en op het land tussen Tétouan en Chefchaouen vormt het ecotoerisme de hoop voor de toekomst. Een nieuw soort kwaliteitsbezoeker uit het rijke Europa moet worden aangetrokken. Weg met de smoezelige rugzaktoeristen en neohippies die zich voor een habbekrats apestoned roken aan het Riffijnse exportproduct bij uitstek: de hasj of kif.

Maar juist de kif, motor van de lokale economie, is de grootste concurrent van de natuur. Aisa Mokadem, de beminnelijke directeur van het natuurpark Talassemtane, ziet per jaar duizend hectare beschermd bos plaatsmaken voor veldjes waar cannabis wordt geteeld. „Het is ons grootste probleem”, zucht hij.

We rijden met de landrover het bergstadje Chefchaouen uit waar Mokadem kantoor houdt. Zijn park van 58.000 hectare ligt in het westelijke Rif ingeklemd tussen Chefchaouen, Tétouan en de Middellandse Zee. We rijden langs het stuwmeer, richting de kliffen en bergen aan de zuidkant van het park. Wolken rollen over de heuveltoppen. ’s Winters sneeuwt het hier. Vrouwen met rijkversierde strooien hoeden snijden het graan met hun sikkels. Met zijn glooiende velden tussen de bergkammen waant de bezoeker zich eerder in Lombardije dan in Noord-Afrika.

Kif heeft hier voor een welvaart gezorgd waarvan de ploeterende bergboeren vroeger slechts konden dromen. Achter een kopje koffie op het terras van café Continental in de centrale winkelstraat van provinciehoofdstad Tétouan schetst journalist Ahmad Chentoufi de macht van cannabis. „De belangen zijn groot”, zegt hij, terwijl een oude vrouw om de suikerklontjes van onze koffie bedelt. „Vanouds is het hier armoe troef. Met de kif hebben de mensen een rijkdom gekregen die ze nooit meer kwijt willen raken.” Chentoufi schrijft regelmatig in de lokale krant over schandaaltjes met boswachters, die tegen vergoeding een oogje dichtknijpen als een perceel eeuwenoude sparren wordt geofferd aan de cannabis.

Bomen zijn handel. Dat ondervond ook de in Amsterdam woonachtige bioloog Mostafa El Filali. In zijn geboortestadje Stehat aan de noordkant van het park, nam El Filali samen met de Stichting Ecokids het initiatief voor een Marokkaans-Nederlands Natuurvriendenhuis. Het huis, waarin een bescheiden museum is ingericht, dient onder meer voor voorlichting en uitwisselingsprojecten tussen scholen in Stehat en Amsterdam. Tijdens een vriendschapsfestival dit voorjaar waren de Nederlandse ambassadeur, de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb en VVD’er Hans Dijkstal aanwezig. Toen El Filali de gasten langs een bosje voor trekvogels wilde leiden, waren ze er juist getuige van hoe voorbereidingen werden getroffen om de betreffende populieren om te zagen.

„De gemeente Stehat had het bos verkocht”, verklaart El Filali. Greenpeace werd ingeschakeld, inmiddels heeft El Filali samen met zijn stichting Kantara zowel in Nederland als in Marokko een handtekeningenactie opgezet om het vogelparadijsje van de ondergang te redden.

Natuurbeheer werd in Marokko al in de jaren tachtig per koninklijk decreet ingevoerd, maar administratief is het geen lolletje, zo zegt parkbeheerder Mokadem. De Spaanse kolonisator legde bij vertrek de eigendomsrechten niet goed vast. Bijna twintigduizend parkbewoners verdedigen nu met hand en tand hun rechten. Daartoe worden nog vaak bomen omgehakt of in brand gestoken.

Toch gloort er hoop. In het Natuurvriendenhuis in Stehat liggen de uit Nederland meegebrachte vogelgidsen klaar voor de voorlichting aan een nieuwe generatie Riffijnen. Er is een bosje gepland dat de schoolkinderen het belang van de bomen moet gaan bijbrengen. „Een bescheiden experiment om allochtone Marokkanen uit Nederland te betrekken bij duurzame ontwikkelingen in hun land van herkomst”, aldus Mostafa El Filali.

Bekijk de film Haschisch (2002) van Daniel Gräbner over hasjteelt in Marokko.

Dit is deel drie in een serie over natuurbeheer in het buitenland.

    • Steven Adolf