Agis moet Slotervaart betalen

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, dat in 2003 meer patiënten behandelde dan de verzekeraar wilde vergoeden, dient daarvoor alsnog vergoed te worden. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) beslist.

Met de uitspraak komt een eind aan een al jaren durend conflict tussen het noodlijdende ziekenhuis en de plaatselijke zorgverzekeraar Agis over de vergoeding. Zorgverzekeraars willen al jaren dat in Amsterdam-West ziekenhuizen intensiever samenwerken, omdat er meer bedden dan patiënten zijn.

Het nog onbekende bedrag dat het ziekenhuis nu van de verzekeraar terugkrijgt, doet niets af aan de acute financiële problemen. Het Slotervaart onderhandelt momenteel met minstens vier partijen over overname. Half augustus loopt de biedingsperiode af.

Het ziekenhuis behandelde in 2003 11 procent patiënten meer dan in het jaar ervoor, om uit de kosten te komen. Zorgverzekeraars wilden daar niet voor betalen. Ze wilden hooguit de behandeling van 1 procent extra patiënten vergoeden. Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) kortte het budget van het ziekenhuis. Een woordvoerder van Agis reageert op de uitspraak van het college: „Het is zoals het is. We zijn blij dat er een einde is aan de onduidelijkheid.”

Volgens het CBb kon van het Slotervaart „niet in redelijkheid” worden verwacht dat het vooraf toestemming zou vragen voor het behandelen van extra patiënten, gezien de „talrijke meningsverschillen” die het had met de verzekeraar. Bovendien, oordeelt het college, had Agis er zelf voor kunnen zorgen dat het Slotervaart in 2003 minder patiënten zou behandelen. De verzekeraar had patiënten er vooraf op kunnen wijzen dat behandeling in het Slotervaart niet vergoed zou worden. Het college spreekt zich niet uit over de vraag hoe de verzekeraar dat had moeten doen.