7 redenen om binnen te blijven

Richt de stad in, houd haar schoon, onderhoud je volk en maak er joúw Rome van
Richt de stad in, houd haar schoon, onderhoud je volk en maak er joúw Rome van

1 Game

CivCity: Rome

Platform: pc, 49,95 euro, uitgever: 2K

Citybuilder spellen, of Godsims zoals het genre ook wel genoemd wordt, hebben vaak hetzelfde uitgangspunt. De speler is de allesbepalende hand in het groter geheel. Als een denkbeeldige god zweeft hij boven het speelveld en stuurt met de muis legertroepen aan of bouwt imposante muren en torens. In CivCity: Rome valt er weinig te knokken, maar des te meer te bouwen. Het spel laat je Rome nabouwen en inrichten naar eigen smaak en laat je daarbij van heel dichtbij je inwoners volgen. Zo zie je stedelingen naar hun werk gaan, eten bereiden, handelen en kun je zelf in het badhuis spieken. Met hetzelfde gemak zoom je helemaal uit en bekijk je vanaf je wolk je langzaam verrijzende stad. Maar het volk is veeleisend. Er dient genoeg huisvesting te zijn, wijken moeten schoon gehouden worden en als je te lang blijft steken bij het verfraaien van je Colosseum of afgeleid bent door de gladiatorenwedstrijden, verloedert elders in de stad de buurt en mort het volk. CivCity: Rome is af en toe behoorlijk werken, maar uiteindelijk heb je wel joúw Rome onder je muisknop. (JM)

2 Documentaire

Karels Keuze: Awful Normal

Ned.1, 23.10- 01.00u.

Karel van de Graaf, AVRO’s best betaalde presentator en anchorman van Twee Vandaag, kiest vanavond een documentaire over twee zussen die besluiten de man op te zoeken die hen als kind seksueel heeft misbruikt. Een aangrijpende documentaire over slachtoffers die voor zichzelf opkomen. Van de Graaf lag lange tijd in de clinch met de AVRO, omdat hij behalve actualiteiten ook andere programma’s wil presenteren.

3 film

The Omen

RTL 7, 22.15-00.20u.

Griezelfilm uit 1976 van Richard Donner. Het horrordrama over de komst van de antichrist is gericht op sensationele griezeleffecten door middel van een beroemde ont-hoofdingsscène en een scène met rottweilers. Een Amerikaans echtpaar, woonachtig in Groot-Brittannië (Gregory Peck en Lee Remmick), komt erachter dat de duivel bezit genomen heeft van het lichaam van hun zoontje Damien.

4 Verkiezing

Nova: de lelijkste plek van Nederland

Ned. 3, 22.20-22.45u.

Vanaf vandaag wijdt Nova elke dag een item aan de verkiezing van de lelijkste plek van Nederland. Bekende Nederlanders nomineren de plekken. Martin Bril voert een windmolenpark bij Lelystad aan, Elco Brinkman een friettent in een natuurgebied en Herman Heinsbroek een betonnen huizenblok uit de jaren tachtig dat een schitterende rij villa’s op de Weteringschans onderbreekt.

5 Site-seeing

Alles keurig zoals het hoort

www.hetblauweboekje.nl

Een vriendin gaat trouwen en op de uitnodiging staat als kledingvoorschrift black tie. Maar wat is black tie? Op de site www.hetblauweboekje.nl is het allemaal op te zoeken. Onder ‘kledingvoorschriften’ staat hoe je je voor welke gelegenheid dient te kleden. Nu is de vraag of die vriendin het allemaal wel zo goed weet, want volgens het Blauwe Boekje is het voorschrift voor een huwelijk morning coat. Voor mannen betekent dat grijs jacquet, voor vrouwen een lange jurk én „een fraaie hoed”. Nog nooit een hoed gedragen? Ook hiervoor heeft het Blauwe Boekje de voorschriften paraat. „Een dame kan meestal haar hoed ophouden, behalve als deze het zicht belemmert voor mensen achter haar.” Etiquette is eigenlijk heel logisch. Voor het kopen van de hoed heeft de site nog een handige tip: „Zorg ervoor dat de hoed breder is dan uw gezicht, anders lijkt u net een ei met een hoedje.” (RF)

Pas op, word geen ei met hoedje

6 Fixen & Fröbelen

Retrobehang

20 euro per rol van 10 meter, www.brendabaart.com/shop/

Voor een mooi huis moet je een beetje moeite doen. Voor een mooi retrobehangetje ook. Je kunt de woonwinkels afstruinen, maar als je liever lui dan moe bent, is thuis winkelen veel fijner. Natuurlijk zijn er de standaardwinkels op internet waar je behang kan aanschaffen (debehangsite.nl is er zo één), maar op een vreselijk onhandige website als die van Brenda Baart vind je pas echte pareltjes. Het duurt even voor je de honderden patronen behang op de site allemaal doorgewerkt hebt, want er is geen handig overzichtsmenu. Maar het klikken is het waard. Kies voor een Delfts blauw exemplaar met potjes en pannetjes voor in je retro-keuken, of voor romantische bloemen voor in de slaapkamer. Binnen een paar dagen krijg je de rol met de post. Kun je niet kiezen? Voor een euro per stuk bestel je eerst een staal met voorbeelden. (JL)

Nu weer te koop: retrobehang!

7 Spelen

Kaartspelen

www.kaartspel.org

In Nederland is onlangs de eerste afkickkliniek voor gameverslaafden geopend. Eenmaal achter de computer, al schietend op virtuele tegenstanders, vergeten mensen de tijd. Het is verleidelijk je terug te trekken in de fantasiewereld in je computer, in de sprookjesspelen of in het digitale casino. Deze website biedt een keur aan bekende en minder bekende kaart- en dobbelspelen, zoals Mahjong, Yahtzee, Hoger Lager of Solitaire. Maar ook met de gratis aangeboden pinball-spelen kun je moeiteloos een paar dooie uren wezenloos doorbrengen. Bubble Up is een heerlijk tijdverdrijf. Pas trouwens wel op als je op deze website doorklikt naar sites met gokspelen. Supertron, Wild Mystery of Sterling zijn favorieten van fruitautomaatliefhebbers, maar je wordt waarschijnlijk wel vriendelijk verzocht je creditcard te trekken alvorens je aan de digitale eenarmige bandiet een draai mag geven. (LvB)

Gezellig kaarten, achter de pc

Met bijdragen van Laura van Baars, Roelie Fopma, Janna Laeven en Jan Meijroos