50.000 honden gedood

Alleen leger- en politiehonden zijn gespaard, voor de overige dieren bestond geen genade. De Chinese autoriteiten in de zuidwestelijke provincie Yunnan hebben drastisch gereageerd nadat voor de derde keer in korte tijd iemand is overleden door een beet van een hondsdolle hond. In vijf dagen zijn ruim 50.000 honden afgemaakt – ook de dieren die tegen rabiës waren ingeënt. Volgens de met het doden van de dieren belaste politieteams is slechts 10 procent van honden aan de maatregel ontsnapt.

Volgens ooggetuigen ging het er heftig aan toe. Een vrouw vertelde op de website van China Daily hoe politiemensen haar overhaalden haar hond af te staan om vervolgens te zien hoe het dier voor haar ogen met stokken werd doorgeslagen. In dorpen liepen mannen ’s nachts lawaaimakend door de straten om te zorgen dat honden aansloegen. Op diverse plaatsen waren controleposten opgesteld om te voorkomen dat dieren zouden ontsnappen.

Sommige eigenaren hebben zelf hun honden gedood, meestal door ze te vergiftigen of te elektrocuteren. Ze kregen zo’n 50 eurocent compensatie per afgemaakt dier. In 2004 kwamen in China 2.651 mensen om na een hondenbeet. (AP)