Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Kamervragen om roodgeverfd haar

Foto Roel Rozenburg Gonny van Oudenallen FOTO: Roel Rozenburg
Foto Roel Rozenburg Gonny van Oudenallen FOTO: Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Gonny van Oudenallen, die net voor het zomerreces werd beëdigd als Tweede-Kamerlid (Groep Oudenallen), verft haar haar al achtentwintig jaar lang felrood. Daardoor was ze, zegt haar medewerker, persoonlijk geraakt door een bericht in De Telegraaf, dat de Europese Unie de verkoop van haarverfproducten wil verbieden als er kankerverwekkende stoffen in zitten.

Van Oudenallen stelde er meteen schriftelijk vragen over aan de minister van Volksgezondheid. Volgens de EU zijn er 22 stoffen in permanente haarverf die blaaskanker zouden kunnen veroorzaken. De EU baseert zich op een rapport uit 2002 van het Wetenschappelijk Comité Consumentenproducten dat onderzoek doet in opdracht van de Europese Commissie. Van Oudenallen wil van minister Hoogervorst weten wat zijn ministerie met de conclusies uit het onderzoek heeft gedaan. „En waarom is er geen recenter rapport met huidige conclusies?”

Van Oudenallen neemt het in ook op voor zwangere vrouwen en dameskappers. „Is er een verhoging en/of explosie in het aantal gevallen van kanker bij dameskappers?” En als daar niks over bekend is, moet er dan geen onderzoek naar worden gedaan?

Als gemeenteraadslid voor Mokum Mobiel, in Amsterdam, maakte Van Oudenallen zich druk over de keitjes op de Dam waarop ze haar pumps had stukgelopen. Er kwam een wandelstrook. Van Oudenallen, zegt haar woordvoerder, vindt dat „persoonlijke omstandigheden” de juiste drijfveer zijn in de politiek. Haar volgende Kamervragen zullen gaan over een school in Amsterdam-Noord die van de wethouder geen burqa’s mag verbieden.