Zwaluwen houden schip aan de kade

Nestelende zwaluwen hebben ervoor gezorgd dat het stoomschip Rotterdam de haven van Gdansk niet kan verlaten. Het schip ligt sinds maart in de Poolse havenstad, gevuld met 500 ton afval waarvan 180 ton asbest.

De gouverneur van de provincie Pomorskie, waar Gdansk ligt, probeert het schip al geruime tijd de haven uit te krijgen. Omdat het gevuld is met asbest, ligt het volgens de Poolse autoriteiten illegaal in de haven. Bovendien ligt de Rotterdam dicht bij een natuurreservaat waar veel zwaluwen broeden. Het plan was het schip deze week buiten de Poolse wateren te varen en daar de zakken met asbest over te hevelen op een Nederlands vrachtschip. Het vrachtschip Selicca zou daarvoor vandaag aankomen in Gdansk.

Die operatie gaat nu niet door, want er blijken ook zwaluwen op het schip zelf te nestelen. En zolang die jongen hebben, mag het schip niet van de kade. „Zwaluwen zijn in Polen beschermd. Als het schip nu de internationale wateren op zou gaan, zouden de jonge zwaluwen het vaste land niet meer kunnen bereiken”, zei Rob Hagens, de directeur van de rederij die de Rotterdam beheert, tegen het ANP. „De vogels die de gouverneur wil beschermen, houden ons nu hier.”

De Rotterdam werd eind jaren vijftig op de RDM-werf in Rotterdam gebouwd. Het is het grootste ooit in Nederland gebouwde passagiersschip. Ooit was de ss Rotterdam het vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Het schip deed vanaf 1971 dienst als cruiseschip. In 2000 werd het uit de vaart gehaald, waarna het een paar jaar aan de wal bleef. Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen kocht het in 2003 en bracht het onder in zijn RDM-concern. In 2004 ging RDM op de fles. Het faillissement bleek een strop voor het Rotterdamse Havenbedrijf, dat het stoomschip in de maag gesplitst kreeg. Na te hebben betaald voor de kosten van de asbestsanering wist het Havenbedrijf de Rotterdam vorige zomer eindelijk te verkopen.

Het was de bedoeling dat de Rotterdam in Polen zou worden gerenoveerd.