Zomercocktails

Voor 4 tot 6 personen:Rosé met roze grapefruitsap1 fles ijskoude rosé circa 3 deciliter ijskoud roze grapefruitsaptakjes verse munt of citroenmelisse, ter garnering (desgewenst)

Vandaag twee roze cocktails van twee verschillende vriendinnen uit twee verschillende landen.

Het eerste drankje is verzonnen door Millie, een vriendin die in de Cévennes in Zuid-Frankrijk woont. Het is een simpele maar verleidelijke dorstlesser in de zomerse hitte en het is heel verstandig om de alcohol te verdunnen als je voortdurend de neiging hebt om het glas naar de lippen te brengen.

Gebruik voor deze frisse cocktail een droge, kruidige rosé uit de Languedoc. Tegenwoordig is er een enorm groot assortiment aan rosé’s uit de Languedoc-Roussillon en uw slijter kan u daarover ongetwijfeld goed advies geven.

Giet de rosé in een grote schenkkan en giet er het roze grapefruitsap bij. Roer even door en schenk in wijnglazen. Garneer desgewenst met de takjes verse munt of citroenmelisse. Santé!

Het tweede drankje is sekt met campari en grapefruitsap. Daar heeft u voor nodig: een half borrelglaasje Campari, wat ijskoud roze grapefruitsap en een fles sekt (trocken) of een andere droge mousserende wijn die goed in de koelkast is gekoeld.

Het was een warme middag in Baden-Baden en Sibylle kwam heel uitgelaten de tuin binnengelopen. Zij is al van nature opgewekt, maar haar vrolijkheid bleek ook een gevolg van het drinken van een paar zomerse cocktails tijdens een brunch bij een vriend. Ze vertelde me hoe de cocktail wordt gemaakt. Een mooie droge sekt is het eerste ingrediënt. Als u geen droge sekt kunt vinden, kunt u er ook een droge Italiaanse spumante of prosecco, een Spaanse Cava, of een andere mousserende witte wijn voor in de plaats.

Giet een half borrelglaasje Campari in een champagneglas. Vul dan voor de helft aan met het roze grapefruitsap. Schenk er tot slot sekt bij tot het glas vol is. Zum Wohl!

Kim Maclean

Morgen: jam van perziken.