Zoetig flemend en springerig scattend

cd jazz Paul van Kemenade Quintet: Mexi Cosy KEM 06 ****
cd jazz Paul van Kemenade Quintet: Mexi Cosy KEM 06 ****

cd jazz

Paul van Kemenade Quintet: Mexi Cosy

KEM 06 ****

Zijn jazzkwintet bestaat al bijna 25 jaar en heeft in die tijd slechts twee personele wijzigingen ondergaan. Om de zaak toch fris te houden zoekt leider/saxofonist Paul van Kemenade regelmatig impulsen van buiten, bijvoorbeeld Zuid-Afrika, waar het kwintet geregeld komt.

Het gevarieerde South African Connection op deze cd is een showcase voor saxofonist Sydney Mnisi en gitarist Bheki Khosa, en Qaphela is dat voor trompettist Feya Faku, de schrijver van dit relaxte stuk, plus pianist Jeroen van Vliet.

In de twee langste stukken zijn er vocalisten aan het woord. In Banoï is dat Sonti Mndebele, ook uit Zuid-Afrika, die deze compositie ook op haar naam schreef. Na een hymnisch begin met volle borstzang kan er heel prettig worden gedanst.

Heel anders is de sfeer in Like a Sfinx Mister Lynx waarin de Belgische zanger David Lynx het gat vult tussen Frank Sinatra en Chet Baker. Zoetig flemend maar ook springerig scattend. Prikkels van buiten blijven inspirerend.