Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Zappen langs 1.404 zenders op het web

Zondagavond, televisie in Nederland. De NPS herhaalt de Popquiz à gogo. SBS6 stuurt bekende Nederlanders andermaal de jungle in in Groeten uit de rimboe. RTL5 zendt voor de zoveelste keer de Nederlandse film Flodder in Amerika uit.

Is dit het vooruitzicht van een week ‘zomerkijken’? Tijd om het helemaal anders te doen. De tv blijft deze week uit, de pc gaat aan. Deze zomerkijker beperkt zich de komende dagen tot digitale kanalen en video op het web. De centrale onderzoeksvraag luidt kortweg: kan het? Bestaat een avondje web-kijken?

Er zijn in ieder geval genoeg tv-zenders te zien op internet. De website tv4all.com telt er 1.404. Even kijken naar het nieuws uit Burkina Fasso of een historische speelfilm uit Azerbaidjan is aardig, maar niet de hele avond.

Dan eerst maar de Nederlandse zenders. Zowel publieke als commerciële televisiestations in Nederland kondigden de afgelopen twee jaar met enige regelmaat de geboorte aan van weer een nieuw digitaal kanaal. De Publieke Omroep heeft nu onder meer webstations voor alternatieve muziek, non-stop nieuws, documentaires en cabaret. De commerciële omroepen bieden onder meer digitale kanalen voor film en muziek .

Dankzij internet kan iedereen echter tv maken. Bedrijven bijvoorbeeld. Bierbrouwer Grolsch begon vorige week een eigen webstation. Deze zender is in hoge kwaliteit te zien via het ADSL-netwerk van Tele2 en in lagere kwaliteit voor andere internetgebruikers. Grolsch toont beelden van concerten die het sponsort, onder meer van de dance-festivals Sensation White en Black.

Maar wie denkt nog in zenders als je kijkt naar het succes van YouTube en Google Video? Elke internetgebruiker kan hier zijn filmpjes tonen. Grappig? Soms. Avondvullend? Misschien. Via de (nieuwe) Nederlandse versie van Google Video vertoont televisieproducent Stokvis nu vijf oude afleveringen van de succesformule Ter land, ter zee en in de lucht.

De eerste avond digitaal zomerkijken laat zien dat zappen langs 1.404 zenders niet meevalt. Na een halfuurtje doelloos klikken toch maar terug naar vertrouwd terrein. De traditionele, misschien wat laffe keuze valt op de VPRO. Maar ook dat valt niet mee. Kijken we naar Holland Doc met de documentaire War feels like war over de oorlog in Irak? Nee, vanavond even geen gevechten in het Midden-Oosten. Bovendien is de documentaire nog vaker te zien.

Het historisch themakanaal /Geschiedenis van VPRO en NPS, zendt onder de titel Inpakken en wegwezen een themaweek uit over emigratie. Directe aanleiding is de vierhonderdjarige band tussen Nederland en Australië. Er zijn documentaires, voorlichtingsfilms en archiefmateriaal over Hollanders die hun heil zochten in den vreemde. In Australië roept, een RVD-voorlichtingsfilm uit 1954, emigreert ene Piet naar Australië en kan hij na hard werken zijn Annie laten overkomen. In een paar hapklare brokken Polygoon Journaal zien we onder andere de bokser en emigrant Bep van Klaveren. In Lotgevallen: De Verlokking (1982) toont Cherry Duyns het drama van Johan de Vries. Hij emigreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Rusland om boer te worden, en leidde in de jaren tachtig met zijn Poolse vrouw een schamel bestaan in Gdansk. Een wonderlijke mix van promotie en drama. Zonder reclame.

Jan Benjamin, chef internet en media, kijkt deze week naar tv op zijn pc.