Werkgevers: veel kleinere overheid

Het aantal beleidsambtenaren moet met tien procent omlaag, en door fusies kunnen vier ministeries worden opgeheven. Dat stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland in hun eerste gezamenlijke verkiezingsmanifest ‘Nederland kán winnen’.

Het manifest, dat de organisaties voor grote, middelgrote en kleine bedrijven vanochtend presenteerden, bevat 93 adviezen voor politieke partijen. Die zijn momenteel druk bezig hun verkiezingsprogramma’s samen te stellen voor de verkiezingen op 22 november.

Een afgeslankte overheid zou volgens de werkgevers minder hinderlijke regels opstellen en meer ruimte bieden voor ondernemerschap. „Nederland moet weer terug naar de koppositie in Europa’’, zei VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes vanochtend bij de presentatie in Den Haag.

De werkgevers zeggen voor de regeerperiode 2007-2011 andere accenten nodig te achten. Dit keer richten zij hun aandacht op een ingrijpende hervorming van de overheid. Het aantal ambtenaren moet met 40.000 omlaag, „wat bijna 2,5 miljard euro per jaar oplevert”. Daarnaast moet het aantal ministeries worden beperkt. Zo kunnen VROM en Verkeer en Waterstaat worden samengevoegd. Ook Sociale en Economische Zaken, Landbouw en delen van Financiën zouden kunnen fuseren. Ten slotte kunnen Binnenlandse Zaken en Justitie in elkaar opgaan.

Het „middelmatige niveau” van het onderwijs moet omhoog, door toptalent te belonen en „keiharde grenzen te stellen aan bureaucratie’’. Van extra geld voor docenten kan pas sprake zijn, als de overhead wordt aangepakt. Minstens acht op de tien mensen die werken in deze sector moet zich met kennisoverdracht bezig houden.

Over het stimuleren van toptalenten, zei MKB-voorzitter Loek Hermans: „Uitblinken is heel lang een vies woord geweest, maar moet weer mogen. Dat betekent niet meer automatisch gelijke kansen en mogelijkheden voor iedereen.” De werkgevers willen selectie aan de poort, topinstituten, sponsoring van het bedrijfsleven en differentiatie in diploma’s.

Verder moet de loon- en inkomstenbelasting omlaag voor iedereen. Twee schijven zouden volstaan: van 30 en van 45 procent.