Weer: record, hoosbuien, vissterfte

Juli 2006 zal naar alle waarschijnlijkheid de warmste maand sinds de achttiende eeuw worden. Dat verwacht een woordvoerder van het KNMI. Sinds het begin van de metingen in 1706 is het niet meer zo heet geweest als deze maand. Tot en met zondag lag de gemiddelde temperatuur in juli elke dag boven de 22 graden Celsius en dat lijkt de komende dagen zo te blijven. Vandaag en morgen is het tropisch heet. Vanmiddag komt het kwik op 30 of 31 graden uit en in Limburg en Brabant is zelfs een lokale 33 graden mogelijk.

Er is een gemiddeld neerslagtekort van 180 millimeter en daarmee is het neerslagtekort van 300 milimeter van 1976 nog niet overschreden. Toch zorgde neerslag ook voor problemen. Terwijl grote delen van het land naar regen smachtten, zorgde hevige regen zaterdag en zondag plaatselijk voor overlast, zoals onder meer in Amsterdam en Winterswijk. In de Gelderse plaats kwamen daar ook nog zware rukwinden bij, waardoor bomen omvielen. Zondagmiddag kreeg vooral Raalte te maken met wateroverlast door hoosbuien.

Voor hulpbehoevende ouderen, die de warmte niet kunnen mijden, brengen de hoge temperaturen extra gezondheidsrisico’s met zich mee. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp wijst die mensen daarom sinds zaterdag in radiospotjes op de Ouderenhulplijn (0900-6080100). Die kunnen ze dag en nacht bellen voor tips om het warme weer door te komen. Afgelopen weekend belden al 550 mensen de hulplijn.

Door de warmte komt de reservecapaciteit van de elektriciteitsproductie in gevaar. Door het warmere rivierwater, kunnen elektriciteitsproducenten minder koelen en neemt hun productiecapaciteit af. Onverwachte pieken in de vraag of het uitvallen van een centrale, kunnen daardoor minder makkelijk worden opgevangen. Netbeheerder Tennet heeft daarom vandaag opnieuw ‘fase 1’ afgekondigd, wat extra waakzaamheid vereist.

De jaarlijkse strandzesdaagse is vandaag gewoon van start gegaan. De organisatie zet wel bussen in voor als de hitte te groot wordt. Aan de zesdaagse, die dit jaar voor de 48ste keer wordt gehouden, doen ongeveer duizend mensen mee. In zes etappes lopen ze over het strand van Hoek van Holland naar Den Helder.

In de Gaatkensplas onder het Zuid-Hollandse Barendrecht zijn duizenden vissen aan de hitte bezweken. Als gevolg van de aanhoudende warmte is het zuurstofgehalte van het water te laag. De brandweer probeert het zuurstofgehalte te verhogen door vers water door de lucht in de plas te spuiten. Terwijl het water door de lucht spuit, neemt het extra zuurstof op.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Weer: record, hoosbuien, vissterfte (24 juli, pagina 3) stond dat in juli de gemiddelde temperatuur elke dag boven 22 graden lag. Dat is onjuist. Volgens het KNMI betrof dat gemiddelde de eerste 21 dagen van juli.