Verkoelend ijs

Niet om over het weer te babbelen, maar het is wel warm. En zeker niet om te klagen, maar een beetje verkoeling zou best lekker zijn.

Daarom gaan we het de hele week hebben over ijs. Wie wil, praat mee op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc . Bijvoorbeeld over wat jij het lekkerste ijs vindt en wat de beste ijszaak is. Of maak je je favoriete ijs zelf? En gebruik je daarvoor een ijsmachine of heb je het geduld om iedere tien minuten het ijsmengsel uit de vriezer te halen en los te roeren, net zo lang tot het een zacht smeltende bevroren room is?

Ik kocht tien jaar geleden een ijsmachine en de eerste jaren draaide hij op volle toeren. In de zomer maakte ik yoghurtijs met gepureerd fruit en in de winter leefden wij op imitatie-Chunky Monkey, gemaakt van gepureerde bananen en room, met grote brokken pure chocolade en walnoten erdoor. De meest bizarre ijssoorten heb ik gemaakt. Pompoenijs met palmsuiker en kokosmelk kan ik je niet aanbevelen, vlierbloesemijs en stoofpeertjesijs daarentegen van harte.

Zoals dat gaat met hebbedingen, staat het apparaat nu al tijden werkeloos in de kast. Hoog tijd voor rehabilitatie, dacht ik afgelopen weekeinde. Maar toen ik de ijskom uit de vriezer haalde, sijpelde er een fel azuren vloeistof uit. In de plastic zak waarin hij was opgeborgen lag een plasje van hetzelfde giftige spul. Het enige ijs dat dat ding nog zou kunnen maken was smurfenijs.

Bij Het Kookpunt hadden ze op mij gerekend. Er stond een tafel vol ijsmachines, uitbundig opgeleukt met ijscoupes, ijslepels, ijslollievormpjes, ijslollievormstokjes, ijsboeken. Een behulpzame verkoper die erg van ijs hield, een beetje te erg zelfs zoals hij wrijvend over zijn buik bekende, legde mij de verschillen uit.

Er zijn twee soorten ijsmachines, de zelfvriezende en de machines met een losse, dubbelwandige kom die je in de vriezer zet. Met die tweede soort had ik ervaring, met de eerste niet. Het zijn enorme apparaten, halve koelkasten bijna en zoveel kosten ze ook. Je schenkt er een klein laagje geleidingsvloeistof in, bij het ene merk alcohol, bij het andere een zoutoplossing, en na een kwartier kun je ijs draaien.

Ik kreeg de indruk dat, behalve de ruimte die je bespaart in de vriezer, die dure ijsmachines geen echt grote voordelen hebben ten opzichte van de types met de losse kom. Dus ging ik naar huis met een Cad onder mijn arm. Zelfde systeem als ik had, maar dan een stapje geavanceerder. De draaiende ijskom staat schuin en mij is beloofd dat hij daardoor luchtiger ijs maakt.

Morgen ga ik met mijn nieuwe speeltje spelen. Vandaag maak ik ijslollies voor de kinderen:

Pureer 250 g aardbeien met 250 ml volle yoghurt en 2 à 3 eetlepels suiker. Schenk het mengsel in 6 à 8 ijslollievormpjes en vries ze in.

Ben jij een geroutineerd ijsmaker? Deel jouw trucs en recepten op www.nrc.nl/kokenetc