Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Van der Moolen schikt met groep beleggers uit VS

Effectenhuis Van der Moolen is een schikking overeen gekomen met een groep Amerikaanse aandeelhouders. Van der Moolen zal de groep investeerders 8 miljoen dollar (6,3 miljoen euro) betalen.

De Amerikanen hadden in september 2004 een klacht ingediend tegen Van der Moolen en zijn Amerikaanse dochter Van der Moolen Specialists. Volgens de groep hadden aandeelhouders in de VS, die tussen 18 oktober 2001 en 15 oktober 2003 een belang hadden in het bedrijf, een verlies geleden. De koers van de in de VS genoteerde aandelen van Van der Moolen zou kunstmatig hoog zijn gehouden. Dit kwam omdat – zo bleek veel later – Van der Moolen niet bekend had gemaakt dat de Amerikaanse effectenbeurs NYSE en financiële toezichthouder SEC een onderzoek naar het bedrijf hadden ingesteld in verband met illegale handelsactiviteiten.

De schikking moet nog worden goedgekeurd door de federale rechter in New York. Van der Moolen liet bovendien weten dat de verzekeraar 60 procent van het bedrag (4,8 miljoen dollar) zal vergoeden.

Het hoekmansbedrijf, een tussenpersoon in de handel van aandelen en derivaten, heeft al langere tijd problemen in de Amerika. Tien dagen geleden werden twee voormalige handelaren van het bedrijf schuldig bevonden aan effectenfraude. De twee kunnen in oktober, wanneer de strafmaat wordt bepaald, tot twintig jaar cel krijgen. Tegen vijf andere oud-werknemers van Van der Moolen Specialists loopt nog een rechtszaak.

Het bedrijf zelf was in een eerder stadium ook aangeklaagd. Twee jaar geleden kocht het verdere vervolging af door een boete te betalen van 58 miljoen dollar aan de Amerikaanse beursautoriteiten.

Twee weken geleden werd ook bekend dat Van der Moolen in een andere zaak een schikking van 3,5 miljoen dollar heeft getroffen met de New York Stock Exchange. De boete wordt betaald in verband met het uitlenen van aandelen. Het Amsterdamse bedrijf is ondanks alle problemen nog altijd een grote speler op de Amerikaanse handelsvloer.

Op een overwegend positief gestemd Damrak won het aandeel Van der Moolen vanmorgen ruim 2 procent en noteerde 5,25 euro.