Treurige ceders

‘Jullie zijn wel gevaarlijk geworden hè? Want jullie hebben tegenwoordig ook raketten in plaats van stenen.” „Welnee joh, dat stelt niets voor! Die raketten zijn allemaal van blikjes cola gemaakt, aan elkaar gesoldeerd weet je wel.”

Dit is een gesprek tussen een berbervriend van mij die een Hollandse oud-collega tegenkwam. Het mooiste is het woord ‘jullie’. De aangesproken jongen is in een witte stad opgegroeid, tussen de kaaskoppen. Weet geen flikker over zijn geloof, de enige Marokkaan die hij kent ben ik. En dat is omdat hij ooit een keer mijn vloer kwam leggen. En dan toch ‘jullie’. Je zou er terrorist van worden.

Libanon. De parel van het Midden-Oosten. Geen enkel land in de regio overtreft in schoonheid, culturele rijkdom en vruchtbaarheid. De schoonheid van het land van de ceders wordt meerdere malen beschreven in het Oude Testament.

En niet alleen de ceders, maar ook de vrouwen van Libanon staan bekend om hun zinderende sensuele schoonheid. Als een vlinder die zijn vleugels uitklapt, is hun oogopslag. Met hun karmijnrode lippen, hun huiden besprenkeld met jasmijnolie en neuzen als boterpuntjes, doen zij de verhalen uit Duizend-en-één-nacht herleven. Kijk naar Salma Hayek, Haïfa Wehbe en Shakira.

Maar nu zijn de heldere watervallen bloedrood van de oorlog. De Libanese schoonheid is in een mum van tijd lelijk geworden. En geen plastisch chirurg kan de treurnis van haar ceders troosten.

De mannen die weerstand bieden zijn – als ik de westerse media mag geloven – „lid van radicale extremistische moslimgroepen die het Westen willen ondermijnen”. Wat een propaganda. En iedereen gelooft het. ‘Wij’ moslims zijn allemaal Mohammed B.’s. Misschien ben je het niet, maar ze willen wel dat je het wordt. Een zondebok om aan te wijzen.

Israël doet niets verkeerd. Die moordt niet, maar „beschermt zichzelf en liquideert zijn vijand”. De wereld draait om woorden. En als je ze vaak genoeg herhaalt, gaan we er allemaal in geloven. Ik heb het gevoel dat dit verhaal niet eindigt met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig...’

Samira el Kandoussi

Samira el Kandoussi (1979) is hoofdredacteur van maghrebia.nl.