Televisie Voorkeur

Opname uit de gedramatiseerde documentaire Secret bible: Knights templar waarin geprobeerd wordt het ware verhaal achter de tempeliers te onthullen. Volgens sommigen, waren zij de echte scheppers van de Da Vinci Code, en stonden bekend als de hoeders van de Heilige Graal. National Geographic, 22.00-23.00u. Foto National Geographic A Templar Knight kneels in prayer.
Opname uit de gedramatiseerde documentaire Secret bible: Knights templar waarin geprobeerd wordt het ware verhaal achter de tempeliers te onthullen. Volgens sommigen, waren zij de echte scheppers van de Da Vinci Code, en stonden bekend als de hoeders van de Heilige Graal. National Geographic, 22.00-23.00u. Foto National Geographic A Templar Knight kneels in prayer.

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van de 80-jarige Robert Cohen die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, de oudste deelnemer aan de 50 kilometer was. Over onder meer zijn verleden in het concentratiekamp Auschwitz en de dramatische verlopen wandeltocht. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Uitgebreide aandacht voor de crisis in het Midden-Oosten met reportages uit het noorden van Israël en het zuiden van Libanon. Verder aandacht voor de soms niet met de werkelijkheid overeenkomende declaraties van tandartsen. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Lefties: A lot of balls. Slot van een 3-delige serie over extreemlinks in de jaren ’70 en ’80. In 1987 werd de krant News on Sunday gelanceerd. Dit was een poging om de massa met een linkse krant te bereiken. De poging mislukte faliekant, en al na acht weken hield de krant op te bestaan. Dit was tevens het einde van de extreemlinkse beweging. BBC2, 20.00-21.00u.

Terzake zomer: De zakenman-prins. Hoewel de Saoedische prins Alwaleed vrij onbekend is, behoort hij tot de vijf rijkste mannen ter wereld. De zakenman werd een jaar lang gevolgd. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Big bear week. Natuurdocumentaires over de ijsbeer, de zwarte en de bruine beer. Vanavond ontmoet Jonathan Scott een bruine beer met haar drie jongen in Alaska en Jeff Turner vliegt naar Whistler, Canada, om daar een zwarte beer met haar twee jongen te filmen. BBC1, 20.00-20.30u.

Real story with Fiona Bruce. Vanavond een onderzoek naar de enorm lucratieve handel in dieetproducten en -preparaten. BBC1, 20.30-21.00u.

De Mongolen: In het rijk van Dzjengis Khan. Eerste aflevering van een tweedelige serie over het Mongoolse rijk. Het Mongoolse rijk was het grootste imperium aller tijden. Het kwam tot bloei toen de jonge nomadenleider Dzjengis Khan (1162-1227), uit het Centraal- Aziatische Mongolië er in de 13de eeuw in slaagde alle Mongoolse stammen te verenigen. België 2, 23.10-0.05

Stalin: Oorlog en terreur (1924-1953): De val van Swastika. Achtste deel in een serie van tien over de rol van Stalin voor, in en na de Tweede Wereldoorlog. Duitsland staat op het punt van verlies. Het Rode leger nadert Berlijn en Hitler mobiliseert jong en oud om de stad voor een val te behoeden. Tevergeefs. Met de val van Berlijn en de dood van zijn oude vijand keert Stalin weer terug naar zijn eigen begin: de heerschappij over zijn eigen volk. Ned.1, 23.45-0.35u.

informatief

Zomeravondcafé. Presentator Bert Kuizenga praat vanaf het binnenplein van het TROS-gebouw over België met de Belgische tv-presentator Carl Huybrechts en met Reinildis van Ditshuyzen over het Belgische en Nederlandse koningshuis. Ned.2, 19.30-20.35u.

Lebensträume: Alfons Müller-Wipperfürth - Hosenschneider und Lebemann. Portret van Alfons Müller-Wipperfürth die onmiddellijk na de oorlog begon met het produceren van goedkope kleding. Al snel groeide het bedrijf en begin jaren zeventig was het goed voor een jaaromzet van een half miljard Mark. Toch gaat het bergafwaarts: de klant wil geen fantasieloos massaproduct meer. ARD, 21.00-21.45u.

BNN at work: Parttime. Patrick Lodiers zoekt in het diepe zuiden van Rusland aan de Kaspische Zee waar de kaviaar voor de jetset vandaan komt. In Astrakhan in het diepe zuiden van Rusland aan de Kaspische Zee vindt hij werk op een steurboerderij. Daar probeert men de steur voor uitsterven te behoeden en er tegelijkertijd munt uit te slaan door de eitjes (kaviaar) operatief te verwijderen. Een spagaat waar de ecologisch betrokken Lodiers het zwaar mee heeft. Ned.2, 20.35-21.05u.

Villa Historica. Vierde uitzending over de actuele geschiedenis met presentatrice Mieke van der Weij. Vanavond aandacht voor de vierdaagse in 1972 waarbij ook twee mensen omkwamen. Wil Docters van Leeuwen was in 1972 vice-voorzitter van het bestuur en vertelt erover en over het afgelasten van de Vierdaagse vorige week. Ook ervaren wandelaar Bert van der Lans praat over zijn ervaringen in 1972. Verder aandacht voor het pretpark de Efteling met oud-medewerkster Annie Klis. Oud-kapitein Herman Jansma en stuurman Albert Veldkamp van walvisvaarder Willem Barendsz praten over de jacht op walvissen. Ned.1, 22.30-23.00u.

Dokument: Race tegen de klok. Herhaling uit april van het vorig jaar van de documentaire over de jonge aspirant-verkopers van verzekeringspolissen Ginger en Leon. Ze leren hoe ze hun klanten angst moeten aanpraten, want hoe banger de mensen zijn, hoe meer verzekeringen ze verkopen. Ned.1, 23.00-23.45u.

amusement

Hello Goodbye. Presentator Joris Linssen praat op Schiphol met mensen over afscheid en hereniging, liefde, familie en vriendschap. In deze aflevering zijn we getuige van het uitzien naar een nieuw zoontje, een verloren liefde en een hervonden liefde. Ned.1, 22.00-22.30u.