Televisie Film van de dag

Tora! Tora! Tora! Grootscheepse oorlogsfilm reconstrueert de aanval op Pearl Harbor (7 december 1941) vanuit Amerikaans en Japans perspectief. De naar de Japanse kreet voor ‘ten aanval!’ vernoemde film koste indertijd 25 miljoen dollar. Richard Fleischer deed de Amerikaanse scènes, Toshio Masuda en Kinji Fukasaku de Japanse sequenties nadat Akira Kurosawa had bedankt. De documentair aandoende film over de aanval laat de Amerikaanse blunders zien: onderschepte Japanse berichten bereiken president Roosevelt niet, op het radaralarm wordt niet gereageerd en de Japanse onderzeeër die bij Pearl Harbor vastzit, wordt wel opgemerkt maar niet gerapporteerd. De ‘verrassingsaanval’ had geen verrassing hoeven zijn. De chaos wordt uitstekend verbeeld met special-effects. Tora! Tora! Tora! is veel beter dan de actiefilm Pearl Harbor van Michael Bay uit 2001.(Fleischer, Masuda, Fukasaku, 1970, VS/J), RTL 7, 20.30-23.10u.

André Waardenburg