Schuurman wil deal met media

De actrice Katja Schuurman wil zelf foto’s van haar aanstaande huwelijk met acteur Thijs Römer beschikbaar stellen aan de roddelbladen als die beloven weg te blijven op haar huwelijksdag. Volgens Schuurman, zo vertelt ze in een vraaggesprek met het tijdschrift Jan, zijn er „tonnen” geboden voor exclusieve foto’s en uitzendrechten. Maar ze wil haar huwelijk niet ‘verkopen’. „Zoveel dingen van mij zijn al van iedereen, daarom geloof ik erin dat we dit voor onszelf moeten houden.”

Huwelijken van bekendheden zijn, vooral in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, handelswaar. Een van de eersten die zijn huwelijk verkocht was de broer van prinses Diana, in 1989. Hij kreeg 350.000 Britse pond voor de foto’s. In Nederland is bijvoorbeeld vorig jaar het huwelijk van voetballer Rafael van der Vaart met tv-presentatrice Sylvie Meis live uitgezonden door tv-zender SBS6.

Katja Schuurman, die bekend werd met haar rol in de soap Goede Tijden Slechte Tijden en ook te zien was in films als Interview, is langsgegaan bij een aantal roddelbladen. Ze wil geen „telelenzen en overvliegende helikopters”.

Weekend is akkoord gegaan met haar voorstel. „Ze heeft ons gevraagd haar op de dag zelf met rust te laten en in ruil daarvoor krijgen wij van haar een aantal foto’s”, zegt hoofdredacteur Marc van der Linden van Weekend.

Story-hoofdredacteur Petra Bakker Schut weet nog niet of ze ingaat op het aanbod. „Ik begrijp haar kant heel goed, maar ik wil natuurlijk wel unieke foto’s. Dat heb ik ook aangegeven.” Bakker Schut kan de actrice ook niet beloven dat fotograaf Edwin Smulders wegblijft op de trouwdag. „Hij werkt voor zichzelf en als hij een goede foto maakt, dan zeg ik daar natuurlijk geen nee tegen.”

Privé is „enigszins met tegenzin” akkoord gegaan met het aanbod, aldus chef redactie Hans Vos. „Het blijft journalistiek moeilijk te vermurwen dat de krant als eerste foto’s heeft”, zegt hij. „Want elk medium krijgt de plaatjes tegelijk, waardoor De Telegraaf –die dagelijks verschijnt – in het voordeel is.”

Vos noemt de actie van de aanstaande bruid „een slimme zet”, maar blijft enigszins sceptisch. „Op het laatste moment blijkt pas of het op deze manier werkt. Dan weten we of iedereen zich aan de afspraak heeft gehouden.” (ANP)