Saddam in het ziekenhuis na hongerstaking

De vroegere Iraakse leider Saddam Hussein is gisteren, op de zeventiende dag van zijn hongerstaking, in het ziekenhuis opgenomen. Volgens een van zijn verdedigers wordt hij daar onder dwang gevoed. De openbare aanklager noemde Saddams gezondheid „instabiel”.

Wat hij daarmee bedoelde zei hij niet. „We hebben hem naar het ziekenhuis gebracht, waar hij via een sonde wordt gevoed.” Saddams gezondheid, zo ging hij verder, is nu weer stabiel; hij zal in staat zijn deze week weer op zijn proces te verschijnen. Hetzelfde geldt voor drie medebeklaagden van Saddam, die ook op 7 juli in hongerstaking gingen: zijn halfbroer Barzan Ibrahim, oud-vice-president Taha Yassin Ramadan en Awad al-Bandar. De vier protesteren tegen de omstandigheden waaronder ze gevangen worden gehouden en tegen de gebrekkige beveiliging van hun advocaten, van wie er inmiddels drie zijn vermoord. Saddam en de drie anderen eten niet; ze drinken wel: thee met suiker en koffie.

Het sektarisch geweld is het afgelopen weekeinde onverminderd doorgegaan. Premier Nouri al-Maliki is gisteren naar Washington vertrokken om het met president Bush te bespreken.

In Bagdad en de noordelijke stad Kirkuk zijn gisteren meer dan zestig mensen omgekomen bij aanslagen met autobommen. In Sadr City, de grootste shi’itische wijk van Bagdad, blies een man in een minibus zich op bij een markt. Zeker 34 mensen kwamen daarbij om het leven en 74 anderen werden gewond. Twee uur later ontplofte in Sadr City een langs de weg verborgen bom. Daarbij stierven acht mensen en werden er twintig gewond.

In het bijna driehonderd kilometer noordelijker gelegen Kirkuk werd met een autobom een aanslag gepleegd op een gerechtsgebouw. Twintig mensen kwamen om het leven, 159 mensen werden gewond. Na de aanslag brak brand uit in de houten gebouwen naast het gerechtgebouw.

Amerikaanse troepen schoten zaterdag vijftien rebellen dood tijdens een drie uur durend vuurgevecht bij een shi’itische moskee in Mussayab, ten zuiden van Bagdad. Een Iraakse soldaat kwam daarbij ook om het leven. Volgens de Amerikanen was de moskee een wapenopslagplaats. In Bagdad werd zaterdag een Amerikaanse soldaat gedood tijdens een patrouille. Een tweede Amerikaanse soldaat kwam later zaterdag om door de ontploffing van een langs de weg verborgen bom. Een bom doodde in Baquba vier politiemannen en drie burgers. (Reuters, AFP, AP)