‘Pakistan bouwt nucleaire reactor’

Pakistan bouwt een kernreactor die genoeg plutonium voor veertig tot vijftig kernwapens kan produceren. Dit betekent een grote uitbreiding van het nucleaire programma van Pakistan. Dat meldt de Washington Post vandaag in een bericht dat gebaseerd is op een analyse van nucleaire experts van het Institute for Science in Washington.

Satellietfoto’s laten een bouwplaats zien met wat lijkt op een gedeeltelijk voltooide zwaarwaterreactor. Volgens het Institute for Science suggereert de diameter van het bouwwerk dat een zeer grote reactor wordt gebouwd „van meer dan 1.000 megawatt”.

„Een dergelijke reactor kan meer dan 200 kilogram voor wapens geschikt plutonium per jaar produceren”, schrijft de krant „er vanuit gaande dat hij minstens 220 dagen per jaar op volle kracht in werking is. Bij vier tot vijf kilo plutonium per wapen, zou deze voorraad genoeg zijn voor veertig tot vijftig kernkoppen per jaar.”

Pakistan heeft nu de capaciteit om tien kilo plutonium per jaar te produceren, genoeg voor twee kernkoppen. De bouw van de nieuwe reactor begon ergens in 2000. In april 2006 was het dak van het bouwwerk nog niet klaar, zodat een vrij zicht op de kenmerken van de reactor mogelijk was.

„Zuid-Azië kan op weg zijn naar een kernwapenwedloop die kan leiden naar een arsenaal van honderden kernwapens, of althans snel groeiende voorraden van militair splijtbaar materiaal”, concludeerden David Albright en Paul Brennan in de analyse die in handen is van de Washington Post.

Pakistaanse functionarissen wilden niet ingaan op de inhoud van het rapport. Maar een anonieme Pakistaanse ambtenaar bevestigde tegen de Washington Post dat Pakistan bezig is zijn nucleaire programma uit te breiden. De krant meldt dat een Europese en een Amerikaanse nucleaire expert beide na het zien van de satellietfoto’s de analyse van het Amerikaanse instituut onderschreven. (Reuters)