Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Oprichter Munich Records overleden

BENNEKOM. 24 juli. Job Zomer, jazzmuzikant en oprichter van het platenlabel Munich Records, is donderdag op 68-jarige leeftijd in Bennekom overleden. Zomer leed aan de ziekte van Wegener waarbij de wanden van de kleine bloedvaten ontstoken raken. Voor zijn verdiensten om de ziekte in Nederland bekend te maken werd hij in 2003 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zomer kocht in 1972 de platenzaak Munnickendam Groothandel BV en vormde die om tot Munich Records, waarbij hij zich liet inspireren door de Olympische Spelen die dat jaar in München plaatshadden. Aanvankelijk had het label uitsluitend jazz, maar tegenwoordig brengt het ook reggae, wereldmuziek en dance uit. Zomer was al jaren geen directeur van het label meer, maar bleef actief als muzikant en producent.