NS wil internet en tv in de intercity’s

NS en KPN willen vanaf eind dit jaar alle intercitytreinen uitrusten met tv-schermen en ‘hotspots’ voor internet. Dit hebben de twee bedrijven vandaag bekendgemaakt.

De afgelopen zes maanden is al proefgedraaid op het traject Haarlem-Maastricht. Dat is volgens een woordvoerder van NS „naar tevredenheid” verlopen.

Welke tv-programma’s kunnen de reizigers verwachten? Het is geen reguliere televisie, het gaat om „een combinatie van reisinformatie en infotainment”, zegt NS. Op de monitoren zal de hele dag door informatie over de tussenliggende stations, de aankomsttijden en overstapmogelijkheden te lezen zijn. Verder komen er nieuws in de vorm van teletekst en bewegende beelden (sport, entertaiment) zonder geluid. De NS heeft beloofd dat de trein-tv geen gevolgen zal hebben voor de prijs van een kaartje: NS en KPN willen hun investeringen terugverdienen door reclametijd te verkopen. Hoeveel de twee bedrijven in het project steken, willen ze niet meedelen. NS onderstreept dat het contract met KPN „nog niet definitief” is. Over de details wordt nog onderhandeld.

Uiteindelijk moeten alle ruim 1.200 intercitytreinen van het systeem worden voorzien. „Daar gaan een paar jaar overheen. We kunnen niet alle treinen tegelijk uit de dienstregeling nemen.”

Tijdens de proef leverde RTL Nederland de nieuwsbeelden, maar in de definitieve vorm zal KPN die zelf voor zijn rekening nemen. De overeenkomst met de NS past in de plannen van KPN om meer te doen met internet en televisie. Onlangs is de onderneming begonnen met internettelevisie om de concurrentie aan te gaan met de kabelbedrijven. Die hebben op hun beurt telefoon in hun pakket opgenomen.

Ook de internetservice in de trein zal geheel voor rekening van KPN komen. Het telecombedrijf zal het nu bestaande netwerk van hotspots uitbreiden van de stations naar de treinen. De tarieven in de trein zullen „niet zoveel” afwijken van de gebruikelijke kosten, zegt een woordvoerder. Bij KPN is nu een dagkaart te koop voor 15,95 euro. Abonnementen zijn er voor 30 euro per maand.