Noor Hushovd beste van dollende coureurs

De Tour de France eindigde gisteren in Parijs zoals ’s werelds beroemdste wielerronde drie weken geleden in Straatsburg ook was begonnen: met een etappe-overwinning van Thor Hushovd.

De 28-jarige Noor was op de Champs Elysées de beste in de eindsprint. Hij bleef de Australiërs Robbie McEwen en Stuart O’Grady net voor.

De laatste etappe liet het vertrouwde beeld zien van in het begin dollende en ontspannen coureurs. Pas in de straten van de Franse hoofdstad werden hoge snelheden bereikt. De positie van de Amerikaan Floyd Landis, die met 59 seconden voorsprong op de Spanjaard Oscar Pereiro de Tour de France afsloot, werd geen moment bedreigd.

Op zaterdag werd de Tour beslist door een tijdrit. Landis had aan de derde tijd voldoende om de eindoverwinning op te eisen. Hij eindigde op 1,11 minuut van ritwinnaar Sergej Gontsjar. Belangrijker was zijn voorsprong van 1,29 minuut op geletruidrager Pereiro die voor aanvang slechts een halve minuut voorsprong had op Landis.

Voor Gontsjar was het de tweede etappezege, want ook in de tijdrit naar Rennes was hij de snelste. Tijdens de 57 kilometer van Le Creusot naar Montceau-les-Mines reed de Oekraïner met een gemiddelde snelheid van 50,5 kilometer per uur.

Zijn ploeggenoot van T-Mobile, Andreas Klöden, deed in de tijdrit goede zaken door als tweede te eindigen. De nummer vier uit het algemeen klassement kwam daardoor op het podium, omdat de nummer twee – Carlos Sastre – ruim 4 minuten op hem verloor. Joost Posthuma was in de tijdrit de beste Nederlander met een twaalfde plaats op 4,02 minuten van Gontsjar.

In het klassement van de verschillende truien kwam, behalve die van de gele, geen verandering meer. De bolletjestrui (beste klimmer) is voor de Deen Michael Rasmussen, de witte trui (jongerenklassement) voor de Italiaan Damiano Cunego en de groene trui (beste sprinter) voor McEwen.