Nader bekeken

Het snelheidsrecord van Lance Armstrong in de Tour de France is gisteren niet geëvenaard, maar Floyd Landis schaarde zich met zijn gemiddelde van veertig kilometer per uur wel in de topdrie aller tijden. In de toptien staan alle zeven edities van de Tour die Armstrong van 1999 tot en met 2005 won. Op die lijst slechts twee niet-Amerikanen; de twee jaar geleden overleden Italiaanse campionissimo Marco Pantani, nog steeds de laatste niet-Amerikaanse winnaar van de Tour, en de Spanjaard Miguel Indurain, die vijfmaal de Ronde van Frankrijk won, van 1991 tot en met 1995.

Net als in de Tour van 1958 veranderde de gele trui tien keer van eigenaar. Evenals 48 jaar geleden kwam de leiderstrui op de voorlaatste dag definitief in handen van de eindwinnaar. Toen maakte de Luxemburgse wielrenner Charly Gaul zijn achterstand op de geletruidrager goed in de tijdrit, zaterdag deed Landis dat.