Minister Rice op bezoek in Beiroet

Israëlische gevechtsvliegtuigen verwoestten gisteren in de omgeving van Beiroet een van de uitvalswegen naar zuidelijk Libanon. Foto Reuters A bridge linking the capital Beirut to south Lebanon is destroyed after Israeli air strikes, July 23, 2006. Israel unleashed more air strikes on Lebanon and Hizbollah fired rockets at Haifa on Sunday as a senior U.N. official demanded a halt to the violence to allow aid to reach desperate civilians. REUTERS/Sharif Karim (LEBANON)
Israëlische gevechtsvliegtuigen verwoestten gisteren in de omgeving van Beiroet een van de uitvalswegen naar zuidelijk Libanon. Foto Reuters A bridge linking the capital Beirut to south Lebanon is destroyed after Israeli air strikes, July 23, 2006. Israel unleashed more air strikes on Lebanon and Hizbollah fired rockets at Haifa on Sunday as a senior U.N. official demanded a halt to the violence to allow aid to reach desperate civilians. REUTERS/Sharif Karim (LEBANON) REUTERS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, is vanochtend onverwachts in Beiroet aangekomen . Voor het eerst sinds het uitbreken van de Israëlische militaire acties in Libanon dringen de VS ook aan op een snel staakt-het-vuren.

Premier Ehud Olmert heeft gisteren gezegd dat Israël mogelijk kan instemmen met de komst van een internationale vredesmacht.

De vijandelijkheden gaan intussen onverminderd voort. Na zware gevechten trokken Israëlische eenheden vanochtend verder de grens met Libanon over, op zoek naar onderkomens en wapenvoorraden van Hezbollah. Zaterdag werd het grensdorpje Maroun al-Ras ingenomen, en vanmorgen bezetten Israëlische soldaten een heuveltop bij de stad Bint Jbail, ruim twee kilometer van de grens. Ook bestookte Israël het afgelopen weekeinde en vanochtend uit de lucht doelen in Libanon (met zeker acht doden onder burgers). Hezbollah voerde talrijke raketbeschietingen uit op Israël (twee doden in Haifa). Vanochtend verongelukten twee twee Israëlische soldaten met een helikopter.

Gisteren zei minister Rice, vlak voor haar vertrek naar het Midden-Oosten, dat een wapenstilstand in het Israëlisch-Libanese conflict „dringend” noodzakelijk is. Ze voegde er wel aan toe dat zo’n staakt-het-vuren duurzaam moet zijn, en dat eerst aan de voorwaarden daarvoor moet worden voldaan. Afgelopen vrijdag nog sloot Rice een spoedig staakt-het-vuren uit, omdat het „een valse belofte van vrede” zou zijn.

Premier Olmert zei gisteren tegen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, dat Israël mogelijk zal instemmen met de komst van een internationale vredesmacht. Eerder wees Israël een suggestie in die richting af als „voorbarig”. Maar Olmert stelt wel scherpe voorwaarden. Zo moeten de troepen over robuuste militaire daadkracht kunnen beschikken, gevechtservaring hebben, en moeten ze worden geleverd door landen van de Europese Unie. Bovendien moet er eerst een sterk mandaat zijn, inclusief de ontwapening van Hezbollah en versterking van het Libanese leger.

Volgens waarnemers is de ontplooiïng van zo’n vredesmacht op korte termijn niet waarschijnlijk en er wordt nog volop gediscussieerd over de samenstelling. In een telefoongesprek met leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zei Olmert welwillend te staan tegenover de suggestie ook Arabische eenheden op te nemen. Minister van Defensie Amir Peretz zei dat de vredesmacht onder leiding kan staan van de NAVO. (AP)

Pagina 5: Diplomatie