Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Entertainment

Lint vol beats en nostalgie

Het is gillen en genieten in Tilburg, op de grootste kermis van de Benelux.

En klagen hoort erbij, over de warmte: „Mensen hebben geen puf.”

Tilburgse Kermis openingsdag. Tilburg, 20-07-06 © Foto Merlin Daleman
Tilburgse Kermis openingsdag. Tilburg, 20-07-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Een harde oerkreet zwelt aan en verdwijnt weer. „Wooohw!” Weer die kreet die komt en gaat. Boven de harde muziek van de omringende attracties uit klinkt het geschreeuw van een man in de Booster. Hij zit samen met zeven anderen in een Tilburgse kermisattractie. Een ronddraaiende arm van 50 meter hoog die 110 kilometer per uur haalt, zoals het bord aan het hek vermeldt. De karretjes aan de uiteindes van de wiek draaien eveneens rond. Goed voor een kracht van 4 G.

Als de attractie tot stilstand komt, gilt de man nog een keertje uitgelaten. Eenmaal los rent hij naar zijn vriendin, die al die tijd hoofdschuddend heeft toegekeken. Giani (27) en haar vader Frans hebben wat meer tijd nodig om bij te komen. Giani: „Eigenlijk heb ik hoogtevrees, maar ik ga er toch elk jaar weer in. Als het ding achteruitgaat, doe ik gewoon mijn ogen dicht. Dat is echt te eng. Maar ook weer zo lekker.”

Bonkende muziek, hordes slenterende mensen, etensluchten, knipperende lampen in zuurstokkleuren en opjuttende kreten als ‘Willen jullie harderrrr’. Tot en met zondag 30 juli is het Tilburgse Kermis. Met 237 attracties als het reuzenrad, de katapult, de achtbaan, de botsauto’s en de hully gully (‘dansende carrousel’) is de kermis de grootste van de Benelux.

En ieder jaar is het weer harder, sneller en enger. Toch lijkt dit jaar nostalgie de trend in het 3,5 kilometer lange kermislint. De nostalgische kinderkermis op het Stadhuisplein is al jaren geliefd, maar deze week zijn er ook tussen de attracties voor volwassenen meer oude klassiekers te vinden. Op de drukke Heuvel staat een ouderwetse carrousel. De steile wand, de kartbaan, het spookhuis, de cake walk en de waarzegster geven vanouds een gevoel van vroegere tijden.

Zelfs de traditionele kermiskoek is terug van 25 jaar weggeweest. Maar dan wel met hedendaagse kreten in suikerletters op een hart van harde speculaaskoek gespoten. ‘Cool’, ‘bitsj’ en ‘wil je met me trouwen’. Een hartenkreet van een verlegen minnaar voor zijn vriendinnetje. Of vriendje. En nog twee jaar houdbaar ook.

Het meest nostalgisch (en tegelijkertijd extreem) is de zweefmolen die op 52 meter hoogte zijn rondjes draait, de Star Flyer heet die. De twaalf stoeltjes waar twee personen in passen lijken op die van een normale zweefmolen, ware het niet dat je nu nog eens extra wordt vastgesnoerd met een veiligheidsriem. Jetzt geht’s los, schalt het tussen de beats. De molen stijgt zo’n twintig meter en begint dan langzaam te draaien. Steeds harder rondjes makend klimmen de stoeltjes naar de top waar ze een paar minuten blijven zwieren.

„Het is echt super”, zeggen Daniëlle (21) en Gabriëlle (23) die net uit de stoeltjes komen. Je zit maar met acht dunne kettinkjes vast, toch hebben ze zich niet onveilig gevoeld. „Je zwabbert niet, of zo. Het is zelfs leuker dan het reuzenrad, je kunt langer rondkijken en ziet de hele kermis.” „Het is niet eng”, vult Gabriëlle aan, „alleen een beetje hoog. En het is lekker stil en koel daarboven.”

Kermis en tropische temperaturen, zoals we die de laatste tijd kennen, verhouden zich niet echt tot elkaar. Overdag is het te rustig tussen de attracties en zelfs op de terrassen. Terwijl bezoekers zich tegen de hitte wapenen met schaarse kleding, mopperen kermisvolk en horeca als vanouds.

„Mensen hebben geen puf meer”, zegt kermisexploitant Wout van een van de grotere attracties. „Zo rond de 25 graden is ideaal. Het moet gewoon geen zwembadweer zijn. Af en toe een verfrissend buitje mag best. Als het maar niet te veel is.”

De Tilburgse kermis duurt tot en met zondag 30 juli. Open van 12.00 uur ’s middags tot 1.00 uur ’s nachts, zondag tot 23.00 uur.www.tilburgsekermis.nl