Kunst waait weg: twee doden

De resten van het neergestorte opblaaskunstwerk Foto AP Police attend the scene where two women were killed after a massive inflatable sculpture tore free from its moorings in a gust of wind, Sunday, July 23, 2006, at Riverside Park in Chester-le-Street, England. Many other adults and children were injured when the inflatable structure was blown 30 feet (9 meters) into the air, Sunday, and an investigation into the cause of the accident has begun. (AP Photo / Paul Watson, PA) ** UNITED KINGDOM OUT - NO SALES - NO ARCHIVES **
De resten van het neergestorte opblaaskunstwerk Foto AP Police attend the scene where two women were killed after a massive inflatable sculpture tore free from its moorings in a gust of wind, Sunday, July 23, 2006, at Riverside Park in Chester-le-Street, England. Many other adults and children were injured when the inflatable structure was blown 30 feet (9 meters) into the air, Sunday, and an investigation into the cause of the accident has begun. (AP Photo / Paul Watson, PA) ** UNITED KINGDOM OUT - NO SALES - NO ARCHIVES ** Associated Press

Bij een ongeluk met een groot opblaasbaar plastic kunstwerk in het noorden van Engeland zijn gisteren twee vrouwen om het leven gekomen.

Het incident had plaats in een park in Chester-le-Street, even ten zuiden van Newcastle. Door nog onbekende oorzaak raakte Dreamscape, een gevaarte van zo’n 50 bij 50 meter en vijf meter hoog, los van de grond. Het zweefde volgens ooggetuigen op tien meter hoogte door de lucht alvorens een paal te rammen.

Tijdens de korte ‘vlucht’ vielen mensen uit het kunstwerk op de grond. Twee vrouwen van respectievelijk 38 en 68 jaar verloren het leven. Dertien anderen raakten gewond. Een driejarig meisje ligt nog in kritieke toestand in een naburig ziekenhuis.

De kunstenaar, de 74-jarige Maurice Agis, is volgens een woordvoerder volkomen van de kaart door het ongeval: „Hij heeft al die jaren gewerkt om mensen gelukkig te maken, en nu heeft hij ze ongelukkig gemaakt.”

Agis was ter plaatse toen het gebeurde. Hij klampte zich aan Dreamscape vast, toen het los raakte. Zelf raakte hij echter niet gewond.

Dreamscape, gemaakt van doorzichtig gekleurd pvc, bestond uit een aantal verschillende vertrekken. Bezoekers konden er doorheen lopen. Agis werkt al dertig jaar met opblaasbare kunstwerken zonder noemenswaardige incidenten. Met verschillende versies van Dreamscape, trekt hij al tien jaar door de wereld.

De politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. De wind leek een voor de hand liggende oorzaak, maar omstanders zeiden dat het op het moment van het ongeval nauwelijks woei.