Hushovd wint etappe, geel Landis niet in gevaar

De Noorse sprinter Thor Hushovd heeft gisteren de slotetappe in de 93ste Tour de France gewonnen. De 28-jarige renner van Credit Agricole won ook al de proloog in Straatsburg. De gele leiderstrui van de Amerikaan Floyd Landis kwam geen moment in gevaar.

De etappe eindigde op de Champs-Elysées zoals zo vaak in een eindsprint. De Australiër Robbie McEwen, winnaar van de groene trui als beste in het puntenklassement, werd tweede.

De laatste etappe liet het vertrouwde beeld zien van in het begin grappende en ontspannen coureurs. Vooral de Argentijn Juan Antonio Flecha van de Raboploeg ontpopte zich tot de grapjas van het peloton door met een masker op te rijden. Pas in de straten van Parijs werden hoge snelheden bereikt, maar de groep bleef bij elkaar. Daardoor bleef Landis de leider met 59 seconden voorsprong op Oscar Pereiro.

Op zaterdag werd de Tour beslist in een tijdrit over 57 kilometer. Landis had aan de derde tijd voldoende om de leiding van Pereiro opnieuw over te nemen en de eindoverwinning op te eisen. De Amerikaan eindigde op 1,11 minuut van ritwinnaar Sergej Gontsjar. Belangrijker was zijn voorsprong van 1,29 minuut op Oscar Pereiro Sio, die als leider aan de tijdrit was begonnen. De Spanjaard reed een uitstekende etappe maar kon zijn halve minuut voorsprong op Landis toch niet vasthouden.

Voor Gontsjar was het de tweede etappezege, want ook in de eerste tijdrit naar Rennes was hij de snelste. Tijdens de 57 kilometer van Le Creusot naar Montceau-les-Mines reed de Oekraïner met een gemiddelde snelheid van 50,5 kilometer per uur.

Zijn ploeggenoot van T-Mobile, Andreas Klöden, deed zaterdag goede zaken door als tweede te finishen. De Duitser die als nummer vier uit het algemeen klassement aan de tijdrit was begonnen kwam daardoor alsnog op het podium uit, omdat de nummer twee – Carlos Sastre – ruim vier minuten op hem verloor. De Spanjaard eindigde daardoor net naast het podium. Joost Posthuma was de beste Nederlander op de twaalfde plaats, op 4,02 minuten van Gontsjar.

In het klassement van de verschillende truien kwam, behalve die van de gele, geen verandering. De bolletjestrui voor de beste klimmer is voor Michael Rasmussen van de Rabo-ploeg, de witte trui voor de winnaar van het jongerenklassement voor de Italiaan Damiano Cunego en Robbie McEwen kreeg gisteren definitief het groen om de schouders. De Australiër, in dienst van het Belgische Davitamon, won tijdens deze Ronde drie massasprints.