Honkbalploeg wint na China ook van Taiwan

Dankzij een cruciale blunder van de Taiwanese werper Chia Wei Lin hebben de Nederlandse honkballers gisteren de zege in de schoot geworpen gekregen.

Het tweede duel van Nederland tijdens de Haarlemse Honkbalweek liep tot de achtste inning gelijk op. Na zeven slagbeurten had zowel Nederland als Taiwan één punt gemaakt.

De wedstrijd kreeg echter een onverwachte wending toen Chia Wei Lin een slag van Dirk van ’t Klooster opraapte, maar vervolgens de bal zo onzuiver naar het eerste honk gooide dat zijn teamgenoot naast de bal greep.

Eugene Kingsale kon vervolgens tot z’n eigen verbazing vanaf het eerste honk doorlopen naar de thuisplaat, waardoor de Nederlandse ploeg op voorsprong kwam: 2-1.

Omdat de Aziaten nog niet bekomen waren van de blunder, kon Oranje later die inning nog uitlopen naar 4-1. „De werpers van beide teams deden goed hun werk”, analyseerde bondscoach Robert Eenhoorn. „Dan weet je dat één foutje het verschil kan maken. Dat bleek.”

Eenhoorn wil tijdens de Haarlemse Honkbalweek voor de hoofdprijs gaan, maar hoopt daarnaast enkele talenten de mogelijkheid te geven aan dit hoge niveau te wennen. „Er is geen betere leerschool dan het winnend afsluiten van wedstrijden”, sprak de bondscoach. „Je wil die duizenden toeschouwers ook niet teleurstellen. Aan de andere kant hoop je de mogelijkheid te krijgen om bepaalde jonge jongens in te kunnen zetten. Om te kijken wat ze op dit niveau kunnen.”

Voorlopig stelt de Nederlandse ploeg de toeschouwers in Haarlem niet teleur. Zaterdag hadden de honkballers al China met 11-2 aan de kant gezet. In dat duel kwam Nederland eigenlijk in de eerste inning even in de problemen.

Startende werper Diegomar Markwell zag dat alle honken volliepen, maar redde zichzelf uit zijn benarde situatie door de Chinees Yaqing Liu uit te schakelen en zodoende de ‘derde nul’ te noteren. In de daaropvolgende slagbeurten bleek Nederland duidelijk een maatje te groot. Vooral dankzij twee homeruns van Bryan Engelhardt zegevierde Nederland met 11-2.

Later dit toernooi speelt de Nederlandse ploeg nog tegen Japan, de Verenigde Staten en Cuba. (ANP)