Homo’s in Riga belaagd

In de Letse hoofdstad Riga hebben homohaters zaterdag homoactivisten en hun aanhangers bekogeld met eieren en zakjes uitwerpselen.

Enkele tientallen demonstranten verzamelden zich zaterdag bij een anglicaanse kerk in Riga, waar homoactivisten een dienst bijwoonden. Toen ze naar buiten kwamen, leegden de betogers plastic zakken met uitwerpselen boven hun hoofd en begonnen ze met eieren te gooien. Onder degenen die die behandeling ondergingen bevond zich Sophie in ‘t Veld, lid van het Europees Parlement en van D66. Ook de anglicaanse geestelijken werden niet gespaard.

De demonstranten droegen T-shirts met antihomoleuzen. Ze riepen slogans als ‘God zegene Letland’ en ‘Letlands schande’. Tot woede van de homoactivisten greep de politie nauwelijks in. Binnen vijfhonderd meter van de kerk was geen agent te zien. Later pakte de politie een paar betogers op, maar de meeste poepgooiers konden ongehinderd weggaan.

Homoactivisten en anglicaanse geestelijken namen de politie kwalijk niet te hebben ingegrepen, te meer omdat de politie gewaarschuwd had kunnen zijn voor het agressieve optreden van de homohaters. Vorig jaar kwamen bij de enige homomars die in Riga ooit is gehouden vijftig homoactivisten opdagen, maar tien keer zo veel homofoben die zich – onder andere met traangas – op agressieve wijze tegen de activisten keerden.

Het stadsbestuur van Riga had een homomars in de stad verboden. In tegenstelling tot vorig jaar, toen een rechtbank een soortgelijk verbod ongedaan maakte, bevestigde vrijdag een rechtbank het verbod. Daarbij werden veiligheidsrisico’s aangevoerd. Eerder had de centrum-rechtse Letse regering al laten weten over informatie te beschikken dat oude vrouwen van plan waren kokend water over de homoactivisten uit te gieten.

Onder de demonstranten bevonden zich leden van een extreemrechtse organisatie, waarvan de leider, Viktors Biese, homoseksuelen bestempelde als „smerige zondaars” en „immorele lieden die geen plaats verdienen in een normale samenleving”.

Het Letse parlement nam vorige maand een nieuwe arbeidswet aan waaruit het maatregelen voor de bescherming tegen discriminatie op grond van seksuele voorkeur had verwijderd. Het parlement zette ook de eerste stappen voor een constitutioneel verbod op huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. De Europese Unie heeft Letland (en Polen) gekritiseerd wegens het verbieden van homomarsen en andere uitingen van homofobie. (Reuters, AFP, AP)