Hezbollah mag nog flink wat raketten afvuren op Haifa

Wat mij betreft mag de militaire tak van Hezbollah nog flink wat raketten op Haifa afvuren. Qua burgerslachtoffers stond het zaterdagavond 572 tegen 8 in het voordeel van Israël. Ik kies in dit conflict partij voor de verliezer.

Hoe durft Israël te beweren dat het met bombardementen op Beiroet zijn burgers verdedigt, maar dat Hezbollah een terroristische organisatie is? In Zuid-Libanon neemt Hezbollah, net als Hamas in Gaza, verantwoording voor scholing en gezondheidszorg in de gebieden waar zij heersen. Net als Hamas heeft Hezbollah democratisch gekozen afgevaardigden in het Libanese parlement. Net als Israël bezit Hezbollah een militaire organisatie die de veiligheid van haar bevolking moet garanderen. Israël krijgt zijn wapens van de Westerse mogendheden, Hezbollah krijgt ze van de Arabische.

Ik denk eerder dat Israël de aandacht van de internationale gemeenschap voor het Palestijnse vraagstuk heeft willen afleiden door Libanon aan te vallen, dan dat Iran zijn nucleaire ambities heeft willen verhullen door Hezbollah opdracht te geven twee Israëlische soldaten te ontvoeren. De twee gevangengenomen militairen zijn voor Israël slechts het excuus om Hezbollah te vernietigen.

Amerika kijkt met instemming toe. De reis van Condoleeza Rice is daarom niet meer dan een farce. Zij kan onmogelijk serieuze vredesbesprekingen beginnen zonder Hezbollah erbij te betrekken. Alleen met voorstellen aangaande een voor beide partijen bevredigende gevangenenruil wordt zowel Israël als Hezbollah op korte termijn het moreel recht ontnomen geweld te gebruiken en bestaat er een kans dat mensenlevens gespaard worden.