Handelsberaad WTO na lange impasse gestopt

Onderhandelingen over verdere liberalisering van de wereldhandel zijn vanochtend mislukt en worden vermoedelijk voor onbepaalde tijd opgeschort. Daarmee is feitelijk een eind gekomen aan de zogenoemde Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Dat hebben politici en diplomaten bij een laatste reeks gesprekken in Genève tegen de middag gemeld aan internationale persbureaus. Aan de besprekingen werd deelgenomen door Brazilië, India, Australië, Japan, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

„De WTO-onderhandelingen zijn opgeschort”, zei de Indiase minister van Handel Kamal Nath vanochtend bij het verlaten van de vergaderzaal. Gevraagd hoe lang de opschorting zou kunnen duren, zei hij: ,,Maaanden tot jaren”. Directeur-generaal Pascal Lamy zou de opschorting vanmiddag formeel voorleggen aan de 149 leden van de WTO.

De onderhandelaars konden het niet eens worden over lagere invoertarieven voor landbouwproducten (EU), het verminderen van subsidies voor boeren (VS) en mogelijkheden voor meer handel in industriële producten en diensten tussen westerse landen en grotere ontwikkelingslanden als Brazilië en India.

De zes hoofdrolspelers waren gisteren bijeengekomen voor een laatste poging een akkoord te bereiken in de Doha-ronde. Zij gaven daarbij gehoor aan de oproep vorige week van de G8-top in St. Petersburg om al het mogelijke te doen alsnog tot een akkoord te komen over verdere hervorming van de wereldhandel. Zo’n akkoord zou een miljardenimpuls voor de wereldeconomie betekenen.

Van de wereldleiders hadden de WTO-onderhandelaars zelfs twee weken extra de tijd gekregen om tot een akkoord te komen. Maar gisteren bleek na veertien uur onderhandelen dat er geen beweging in de gesprekken zit. Na juli volgend jaar verliest de Amerikaanse president de bevoegdheid handelsverdragen aan het Congres voor te leggen die niet kunnen worden geamendeerd. Daarom was het voor de deelnemende landen nodig rond deze tijd een principeakkoord bereiken, zodat er volgend jaar een uitgewerkte overeenkomst zou zijn, die nog vóór 1 juli door het Amerikaanse parlement zou kunnen worden aangenomen. De Doha-ronde is genoemd naar de hoofdstad van Qatar, waar de reeks handelsbesprekingen begon in november 2001.

pagina 10: handelsronde