Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Frankrijk legaliseert 6.000 illegalen

Frankrijk gaat verblijfsvergunningen verlenen aan zes à zevenduizend illegale immigranten, en tegelijkertijd meer dan tweemaal zo veel illegalen uitwijzen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy vandaag in een interview met dagblad Le Figaro.

De aankondiging volgt op een recente verscherping van het Franse immigratiebeleid. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2007 werpt Sarkozy, kandidaat namens de regerende UMP, zich op als pleitbezorger van een strenger migratiebeleid.

In het interview met Le Figaro maakt Sarkozy de tussenbalans op van een nieuwe, omstreden immigratiewet. Deze wet staat het de overheid toe om gegevens van schoolkinderen te gebruiken voor het achterhalen van gezinnen zonder geldige papieren.

Volgens Sarkozy zal van de verwachte twintigduizend aanvragen voor een verblijfsvergunning ongeveer 30 procent gehonoreerd worden, oftewel zesduizend.

Frankrijk telt zo’n 4,5 miljoen immigranten. Schattingen van het aantal illegalen lopen uiteen van twee- tot vierhonderdduizend.

De aanpak van Sarkozy wekt veel weerstand in Frankrijk. Critici verwijten hem een jacht op rechtse kiezers die ten koste gaat van weerloze nieuwkomers. In wat wordt gezien als een poging om de ergste protesten te bezweren, kondigde Sarkozy vorige maand aan dat een aantal illegalen een vergunning zou krijgen, mits zij kunnen aantonen dat hun kinderen geen enkele relatie hebben met hun land van herkomst. Die concessie leidde tot duizenden aanvragen van illegalen die menen dat zij aan de nieuwe criteria voldoen. Sarkozy heeft recentelijk echter al gezegd dat slechts enkele duizenden immigranten kunnen blijven.