Floyd Landis wint Tour

Floyd Landis heeft gisteren als derde Amerikaanse wielrenner, na Greg LeMond en Lance Armstrong, de Tour de France gewonnen. Landis, in dienst bij het Zwitserse Phonak, eindigde in het algemeen klassement voor de Spanjaard Oscar Pereiro Caisse d’Epargne) en de Duitser Andreas Klöden (T-Mobile).

Op het moment dat Floyd Landis gisteren met de Amerikaanse vlag over de Champs-Elysées in Parijs reed, fietsten zijn ouders, lid van de mennonitische gemeenschap, in Farmersville, Pennsylvania, naar huis na hun kerkbezoek. Zij waren ervan overtuigd dat hun zoon de Tour zou winnen. „Kiezen tussen kerk en televisie was niet nodig”, zei moeder Arlene, die op de tv bij de buren de verrichtingen van haar zoon heeft gevolgd. „Ik voelde dat God hem de kracht gaf dit te doen.” Ze bakte een vanillecake in groen en geel, de teamkleuren van Phonak.

De Amerikaanse wielerformatie Discovery Channel wil Landis, die een contract tot en met 2007 heeft, inlijven voor volgend seizoen, zo maakte oud-wielrenner Lance Armstrong bekend. Armstrong, die de afgelopen zeven jaar de Tour won, complimenteerde Landis: „We willen hem terug in het team. Bij ons kan hij kopman worden”, verzekerde Armstrong.

Discovery kende een teleurstellende Tour. De Portugees José Azevedo was als negentiende de best geklasseerde wielrenner van Discovery. Beoogde kopmannen als Paolo Savoldelli, Jaroslav Popovitsj en George Hincapie voldeden niet aan de verwachtingen. „We moeten ons gaan focussen op één leider in het team”, vindt ploegleider Johan Bruyneel. Volgens Armstrong is zijn oud-ploeggenoot Landis, de ideale leider: „Ik maak me alleen zorgen om zijn heup”, aldus de Texaan.

Landis fietst al jaren met een chronisch geblesseerde heup. Binnenkort krijgt hij een nieuwe heup, van plastic.

Floyd Landis mag net als zijn voorganger en landgenoot Armstrong op bezoek bij president George Bush. Bush feliciteerde Landis gisteren telefonisch.

Pagina 7: Hoofdartikel

Pagina 11, 12, 13: Tour