‘Filippijnse rechters vaak vermoord’

Mensenrechtenadvocaten en rechters in de Filippijnen worden steeds vaker bedreigd, geïntimideerd en vermoord. Dit ondermijnt hun onafhankelijkheid en tast het geloof in het functioneren van het rechtssysteem aan.

Dat staat in een rapport van de stichting Advocaten voor Advocaten over de moorden op Filippijnse advocaten dat vandaag is uitgebracht. Het rapport is de weerslag van een reis van zes advocaten en twee rechters uit Amsterdam en Antwerpen naar de Filippijnen. Ze deden daar van 15 tot 20 juni onderzoek naar het geweld tegen hun Filippijnse beroepsgenoten.

Volgens het rapport zit er een patroon in de moorden op advocaten en rechters. Die moeten gezien worden in het licht van andere moorden, op leden van linkse groepen. Voorafgaand aan de aanvallen worden de slachtoffers meestal bestempeld als „communisten”. Daarna worden de slachtoffers bedreigd. Vrijwel alle moorden worden gepleegd door onbekende mannen op motoren die schieten en doorrijden.

Volgens Advocaten voor Advocaten denken velen dat de Filippijnse veiligheidsdiensten de hand hebben in de moorden. Deze beschuldigingen worden gesteund door onder andere de Filippijnse Mensenrechtencommissie, die zich baseert op eigen onderzoek. Advocaten voor Advocaten beschuldigt de Filippijnse regering ervan niets te hebben gedaan om de moorden tegen te gaan.

„Het gebrek aan een doeltreffende reactie heeft geleid tot een cultuur van straffeloosheid waarin meer moorden en mensenrechtenschendingen plaats kunnen vinden”, aldus het rapport. „Daardoor is het geloof van mensen in het functioneren van de rechtsstaat verder ondermijnd.”