Ethiopisch leger neemt Somalische stad in

Ongeveer 200 Ethiopische militairen zijn gisteren de Somalische plaats Wajid binnengetrokken. Donderdag hadden ruim 400 Ethiopische manschappen al hun intrede gedaan in Baidoa, waar de Somalische interim-regering zetelt.

„Het risico van een [...] oorlog wordt elke dag groter”, zei analist John Prendergast van de denktank International Crisis Group gisteren. De troepenmacht in Baidoa zou de regering beschermen tegen de coalitie van islamitische rechtbanken, die steeds grotere delen van Somalië beheerst. De Ethiopische militaire aanwezigheid in Somalië zou de regering kunnen versterken, maar zou ook de steun onder Somaliërs voor de islamitische rechtbanken kunnen vergroten. Zowel Ethiopië als Somalië ontkent al weken dat er Ethiopiërs de grens zijn overgestoken. „Er is niet één Ethiopische soldaat op Somalische bodem”, zei een Somalische onderminister. „Onze troepen hebben de controle over Wajid.”

Maar inwoners van Wajid en personeel van de Verenigde Naties – die het vliegveld gebruiken voor humanitaire hulp – hebben de soldaten gezien. Volgens hen zijn er zaterdag ook legerhelikopters geland, terwijl geen van de gewapende groepen in Somalië over helikopters beschikt.

Vredesbesprekingen van de Arabische Liga in Soedan zijn zaterdag mislukt. De coalitie van islamitische rechtbanken liep weg uit woede over de Ethiopische inval, en de Somalische regering vroeg tevergeefs om de toezegging van de internationale gemeenschap dat die genoegen zou nemen met elk akkoord.

Somalië heeft sinds 1991 geen functionerende regering gehad. In dat jaar verjoegen krijgsheren de autoritaire leider Barre en raakten daarna met elkaar in gevecht. De afgelopen maanden heeft de interim-regering machteloos moeten toezien hoe fundamentalistische moslims de macht in onder andere Mogadishu overnamen. (AP, Reuters)