Djokovic sterkste in finale Dutch Open

Tennisser Novak Djokovic heeft gisteren de Dutch Open in Amersfoort op zijn naam geschreven. De 19-jarige Serviër versloeg in de eindstrijd de Chileen Nicolas Massu in twee sets: 7-6 en 6-4.

Voor Djokovic, derde geplaatst, was het zijn eerste finale op de ATP-Tour.

Hij deed al eerder van zich spreken in Nederland. In februari haalde het grootste talent van 2005 en de jongste ooit in de top honderd van de wereldranglijst de kwartfinale in het Rotterdamse indoortoernooi. Hij begon het jaar als nummer 78 van de wereld en kwam naar Amersfoort als nummer 36. Vooral een plaats bij de laatste acht op Roland Garros stuwde hem omhoog. Hij haalde ook de halve finale in Zagreb. Sinds vandaag is hij nummer 28 van de wereld.

Djokovic debuteerde twee jaar geleden als professional. Hij werd tennisser in weerwil van zijn familie, die uitblinkt in skiën. Zijn ouders wilden hem laten opleiden tot topskiër, maar hij bleek op zeer jonge leeftijd een uitzonderlijk tennistalent.

Djokovic kreeg een opleiding in de tennisacademie van Niki Pilic in München. Hij ontpopte zich als een echte allrounder en is sterk op alle ondergronden waarop de grote kampioenschappen worden gespeeld. Insiders verwachten hem in 2007 in de toptien.

Het Nederlandse talent Thiemo de Bakker behaalde dankzij zijn optreden in Amersfoort 329 plaatsen winst op de wereldranglijst geboekt. De Bakker steeg van de 1055ste naar de 726ste plek.

Michaëlla Krajicek won in Palermo het dubbelspel met haar Slowaakse partner Janette Husarova. Het duo won in de finale van de Italiaanse qualifiers Alice Ganepa en Giulia Gabba in de finale met tweemaal 6-0. (ANP)