Breed en elegisch uitgespeelde melodieën

cd klassiek Wanderer Trio: Brahms, Complete pianotrio’s Harmonia Mundi – HMC ****
cd klassiek Wanderer Trio: Brahms, Complete pianotrio’s Harmonia Mundi – HMC ****

cd klassiek

Wanderer Trio: Brahms, Complete pianotrio’s

Harmonia Mundi – HMC ****

De naam doet anders vermoeden, maar het Wanderer Pianotrio laat een Franse geest waaien door romantisch Duits pianotrio-repertoire. Dit trio van musici Jean-Marc Phillips-Varjabédian (viool), Raphael Pidoux (cello) en Vincent Coq (piano) speelt fijnzinnig, in balans, afgewogen.

Na eerdere succesvolle opnames voor het label Harmonia Mundi waagt het drietal zich nu aan de drie pianotrio’s van Brahms, aangevuld met diens Pianokwartet op. 25. Het begint met het charmante Trio op. 8 met zijn behaaglijke openingsthema, fontein aan melodieën, scherpe scherzo en rusteloze allegro.

Duidelijk hoorbaar dateren het veel strengere Trio opus 87 en het rijpe, rijke en onstuimige Trio opus 101 van ruim een kwart eeuw later.

Het Wanderer Trio kent elkaar van het conservatorium in Parijs, studeerde daarna verder bij onder anderen János Starker, het Beaux Arts Trio en het Amadeus Kwartet. In de krap twintig jaar is het trio hoorbaar naadloos op elkaar ingespeeld geraakt.

Maar wat hun uitvoeringen van Brahms boven het maaiveld doet uitsteken, is naast de eensluidendheid van interpretatie juist ook in de schoonheid die de drie spelers elk in de breed en elegisch uitgespeelde melodieën realiseren.

Mischa Spel