Boogerd volgende kopman Tourploeg

Oranje-succes in de Tour de France, dat is het summum voor Rabobank, sponsor van de enige Nederlandse wielerploeg die de laatste jaren mag meedoen. De investering van elf miljoen euro die het sponsorplan jaarlijks kost, moet vooral worden terugverdiend in de eerste drie weken van juli. In cijfers gezien presteerde de Rabo-wielerploeg in de Tour nooit beter dan dit jaar. Oscar Freire won twee ritten, Michael Rasmussen een rit plus de bergtrui en Denis Mentsjov een rit en een zesde plaats in het eindklassement. Een Spanjaard, een Deen en een Rus, is dat het bedoelde Nederlands succes? De rekenmachines van de bank schieten waarschijnlijk het meest in de plus door het schitterende rijden van Michael Boogerd. De rood-wit-blauwe trui fietste de hele Tour voorin, en haalde vooral in de bergritten vele minuten televisie-exposure. Goed gezien van de sponsor, om Boogerd al in mei een uitstekend contract voor volgend jaar aan te bieden. Maar schat de leiding van de wielerploeg hem wel op waarde? De nationaal kampioen vertrok dit jaar naar Frankrijk als meesterknecht van Mentsjov, net als vorig jaar. Eerder werd hij in de Tour ondergeschikt gemaakt aan de Oostenrijker Peter Luttenberger en de Amerikaan Levi Leipheimer. Beiden mochten als renner het klittenband van Boogerds raceschoenen niet eens vastmaken. Zijn vijfde plaats van 1998 is nog altijd de beste Rabo-eindklassering in elf jaar sponsoring. Dit jaar mochten Mentsjov en Rasmussen hun hele seizoen op de Tour afstemmen en moest Boogerd het gezicht van de Raboploeg redden in de klassiekers. Het resultaat? In de Pyreneeënrit naar Pla de Beret was Boogerd de beste man van het peloton. Volgens afspraak cijferde hij zichzelf weg, voor het bergklassement van Rasmussen en de ritzege van Mentsjov. En vooral voor de gele trui, het hoofddoel van de Rabo’s met hun Russische kopman. Maar was zijn zesde plaats in Parijs uiteindelijk alle opofferingen van Boogerd waard? Als het 34-jarige boegbeeld van Rabo voor eigen kansen had mogen rijden, waren bolletjestrui, ritzege en top-tien klassering zeker niet onmogelijk geweest. Waarom zou Rabo volgend jaar niet één keer de ploeg geheel bouwen om Michael Boogerd? De Tour zal hij niet winnen, maar hij zorgt al elf jaar voor meer exposure en Oranje-succes dan alle dure buitenlandse aankopen bij elkaar.

Maarten Scholten