Bont gezelschap tegen Israëlisch geweld

In verschillende steden in de wereld is dit weekeinde geprotesteerd tegen het Israëlische geweld in Libanon.

In Amsterdam werd minister Bot opgeroepen het geweld te veroordelen.

Een man houdt voor een aanhangwagen die als podium dient een foto omhoog van Hezbollah-leider Nasrallah. Hij houdt het ingelijste portret hoog boven zijn hoofd, zodat iedereen op het Beursplein in Amsterdam hem kan zien.

Van daaruit trokken zaterdag ongeveer 2.000 mensen naar het Museumplein, in een protestmars tegen de Israëlische offensieven in Libanon en Gaza. Voorop droegen mannen een metersgrote Palestijnse vlag. Daarachter spandoeken met teksten als ‘stop de oorlog’ en ‘Bush terrorist’. Het gezelschap bestond uit pacifisten, socialisten, Palestijnen en leden van gematigde joodse organisaties.

Net als het weer was de stemming broeierig. Er was vooral woede tegen de – in de ogen van de betogers – afzijdige opstelling van de Nederlandse regering. De houding van minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) kon op zijn zachtst gezegd niet rekenen op sympathie. Bot weigerde vrijdag tijdens een spoeddebat de Israëlische aanvallen te veroordelen. „De hele wereld zegt: stop dit geweld. Behalve Bush, Blair en onze laffe Bot”, zei Miriyam Aouragh van de Internationale Socialisten. Later omschreef ze Bot als „massamoordenaar”.

Bij de sprekers ontbrak Ahmed Marchouch, stadsdeelvoorzitter van de PvdA in Slotervaart. Hij zette afgelopen week zijn naam onder een pamflet dat de schuld voor het conflict eenzijdig bij Israël legt. De stadsdeelvoorzitter werd kort daarop teruggefloten door zijn partij.

Op het Museumplein sprak wel PvdA-europarlementariër Edith Mastenbroek, die een daverend applaus ontving. Zij werd donderdag nog uitgejoeld tijdens een pro-Israël-demonstratie in Amsterdam. Tweede-Kamerlid Hans van Baalen (VVD) kreeg daar juist de menigte op zijn hand door openlijk zijn steun te betuigen aan het Israëlische offensief. Gisteren pleitten Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Farah Karimi (GroenLinks) respectievelijk voor sancties tegen Israël en een staakt-het-vuren.

Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid stelde dat vrede voor Israël alleen mogelijk is als ook de buurlanden in vrede kunnen leven.

ME-busjes en politie te paard escorteerden de menigte. Een wolkbreuk maakte politie-inzet echter overbodig: wapperende Palestijnse vlaggen veranderden in drijfnatte doeken. Hun dragers gingen snel naar huis.