‘Bod van acht miljard op chips Philips’

Drie verschillende consortia van investeringsmaatschappijen bereiden een bod van ruim 8 miljard euro voor op de chipdivisie van Philips. Dat melden The Wall Street Journal en Financial Times vandaag.

Philips zelf wilde vanmorgen geen commentaar geven op de berichten. Eind vorig jaar maakte het elektronicaconcern bekend dat het de conjunctuurgevoelige halfgeleiders wil afstoten.

Een van de consortia bestaat uit de grote Amerikaanse durfinvesteerder Kohlberg Kravis & Roberts (KKR) en het eveneens Amerikaanse Silver Lake Partners, dat vooral geïnteresseerd is in technologiebedrijven. De Britse investeerder Permira biedt samen met Texas Pacific Group en het internationale Blackstone. Tot slot is er een Brits-Amerikaanse groep van Bain Capital, Apax (eigenaar van PCM Uitgevers, uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant) en Francisco Partners Management, aldus de bronnen.

Het elektronicaconcern wil zich meer richten op medische activiteiten. De conjunctuurgevoelige chipdivisie zorgt voor flinke schommelingen in de inkomsten. Daardoor wordt de beurskoers minder makkelijk voorspelbaar, wat niet aantrekkelijk is voor beleggers. In de winststijging in het eerste kwartaal van dit jaar waren de halfgeleiders nog de belangrijkste factor. Vanochtend was het aandeel Philips met 4,3 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen van de Amsterdamse beurs.

Aanvankelijk wilde Philips de chipdivisie naar de beurs brengen. Volgens de bronnen zullen eind deze week de laatste biedingen binnenkomen, waarna Philips de knoop zal doorhakken.

Philips is nu, met 35.000 werknemers en 5,5 miljard euro omzet, een van de tien grootste chipfabrikanten ter wereld. De chips worden onder meer toegepast in de mobiele telefoons van Samsung, de i-Pods van Apple en de auto’s van Mercedes. De productie ervan is geconcentreerd in Azië.

Vanmorgen werd ook bekend dat AMD (Advanced Micro Devices, producent van microprocessoren) en ATI, producent van grafische chips, samen gaan. AMD betaalt 4,3 miljard euro (5,5 miljard dollar) voor ATI. Door de overname wordt het productaanbod van AMD, dat vooral chips voor computers maakt, veel breder. ATI maakt namelijk ook chips voor consumentenproducten zoals mobiele telefoons en televisies.