BELLEN MET...

Stephie Bosmans is 24 en komt uit Antwerpen. Vanavond gaat ze naar de Gentse feesten, naar de ‘dag van de lege portemonnee’.

Zeg eens, zit er in jouw portemonnee nog geld?

„Niet zo veel meer, waarschijnlijk.”

De ‘dag van de lege portemonnee’ hoort bij de Gentse Feesten. Wat is dat voor feest?

„De Gentse Feesten is een tiendaags festival dat elk jaar plaatsvindt. Op pleintjes en in culturele centra in heel de stad Gent worden optredens, lezingen en theatervoorstellingen georganiseerd voor jong en oud. Het is een groot feest met veel drank en veel plezier.”

En op de ‘dag van de lege portemonnee’, zijn dan alle consumpties gratis?

„Nee, het wil zeggen dat alles voor de halve prijs of met zeventig procent korting wordt verkocht. Vanavond is de laatste dag. Dan geven de mensen traditioneel hun laatste centjes uit tot hun portemonnee leeg is. Het is de leukste avond met alle diehard feestneuzen die na tien dagen feesten nog zin hebben om door te gaan. En het is meteen ook de meest lamme avond. ’s Ochtends komen alle zatte feestvierders samen op de Vlasmarkt. Want de Gentse Feesten betekent ook veel drank!”

Welke optredens wil je zeker niet missen vanavond?

„Vanavond komen The Internationals naar Polé Polé. Dat is een apart onderdeel van de Feesten en het is Gents voor fiesta total: met reggae en sambamuziek. Daarna ga ik in ieder geval naar de Vlasmarkt.”

Wat is de Vlasmarkt?

„De Vlasmarkt is een pleintje in het centrum van Gent, vlak aan de Sint-Jacobskerk. Het is een pleintje omringd door cafés waar de hele avond kleine optredens zijn en de plaatselijke deejays platen draaien. Als in de rest van de stad de Feesten afgelopen zijn, komt iedereen naar de Vlasmarkt waar het dan nog doorgaat tot in de vroege uurtjes. Handig, want dan vind je al je vrienden die je in de loop van de avond uit het oog verloor, weer terug.”

Heb je nog een tip voor de Nederlanders?

„Kom allemaal naar de feesten. Ik zie jullie op de Vlasmarkt voor een rondje tequila!”